Denník N

„Mami, zabíjajú tu deti, chcem ísť domov.“ Z vojny na Donbase sa vrátil najmladší Čech

Fotografia, ktorú na sociálnych sieťach zverejnil Pavel K. Foto - archív P. K.
Fotografia, ktorú na sociálnych sieťach zverejnil Pavel K. Foto – archív P. K.

Pavel K. odišiel ako dvadsaťdvaročný bojovať na východ Ukrajiny za proruských separatistov. Polícia ho po návrate obvinila z terorizmu.

Na prvé zazvonenie nikto neodpovedá. Je utorok dopoludnia a zdá sa, že obyvatelia nenápadného domu v jednom zo stredočeských okresných miest odišli do práce. Až po druhom stlačení zvončeka vyjde na upravený dvorček postaršia vysoká žena. „Občas nefunguje,“ vysvetľuje.

Je to matka Pavla K., najmladšieho Čecha obvineného z terorizmu (redakcia pozná ich celé mená, rozhodla sa ich však, rovnako ako názov mesta, do prípadného súdneho procesu nezverejniť, aby rodina nemohla byť vypátraná a ostrakizovaná).

Pavol K. odcestoval na východ Ukrajiny a pridal sa na stranu separatistov zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky, keď mal dvadsaťdva rokov.

Podľa zistení českého Deníka N sa Pavel K. zdržiaval na východe Ukrajiny takmer rok od leta 2015 do mája 2016. Odišiel tam cez Rusko ešte v čase, keď býval u svojich rodičov.

Vyjadrenie námestníka pražskej vrchnej štátnej zástupkyne

„Môžem potvrdiť, že vo februári 2018 bol obvinený český občan zo zločinu právne kvalifikovaného ako teroristický útok za konanie spočívajúce v aktívnej ozbrojenej činnosti v rámci nelegálnej separatistickej štruktúry sebaoznačovanej ako Donecká ľudová republika (ktorej cieľom je narušiť základnú politickú a hospodársku štruktúru suverénnej a samostatnej Ukrajiny ovládnutím časti jej štátneho územia) proti ozbrojeným a bezpečnostným silám Ukrajiny,“ potvrdil pre Deník N námestník Adam Bašný.

Štátny zástupca upozornil, že trestný čin terorizmu možno podľa českých zákonov spáchať aj týmto spôsobom. „Konanie osôb bojujúcich na strane povstaleckých skupín proti legálne, legitímne, medzinárodne uznávanej vláde Ukrajiny je nevyhnutne nutné právne kvalifikovať ako zločin podľa vyššie uvedenej právnej kvalifikácie,“ vysvetlil Bašný.

Vyše desať obvinených Čechov

Pavel K. nie je zďaleka prvý, o koho sa polícia kvôli bojom na Ukrajine zaujíma. Na prípad prvého obvineného Čecha v júni 2017 upozornil týždenník Respekt. Teraz podľa informácií Deníka N vyšetrovatelia stíhajú pre účasť vo vojne na Donbase vyše desať ľudí.

Najmenej dvaja Česi už za účasť v boji na strane separatistov zaplatili životom – brniansky telocvikár Ivo Stejskal a jeho spolubojovník Vojtěch Hlinka zo Žatca.

Policajti napokon na Pavla K. narazili pri vyšetrovaní iného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenskí branci

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie