Denník N

Kozmický inžinier: Vesmír nebol nikdy tak blízko

Daniel Sors Raurell vyštudoval kozmické inžinierstvo na univerzite v Madride, v Open Cosmos pôsobí od roku 2017. 20. marca vystúpi v Bratislave na podujatí Výťah Conf o vesmírnom priemysle. Foto – archív Open Cosmos
Daniel Sors Raurell vyštudoval kozmické inžinierstvo na univerzite v Madride, v Open Cosmos pôsobí od roku 2017. 20. marca vystúpi v Bratislave na podujatí Výťah Conf o vesmírnom priemysle. Foto – archív Open Cosmos

V Open Cosmos skrátili výrobu nanosatelitov z rokov na pol roka a cenu stlačili na 600-tisíc eur.

Začalo sa to fotografiou.

Rafael Jordá Siquier bol ešte tínedžerom, keď s kamarátmi v roku 2010 vypustil do stratosféry balón s kamerou s vysokým rozlíšením, aby spravila fotky Zeme.

Z výšky niekoľkých kilometrov vyzerala planéta úchvatne, a ako píše Forbes, mladíkov zábery dojali.

Podobné pocity prežívajú aj astronauti, ktorí z výšky hľadia na Zem. Jav je natoľko rozšírený, že dostal vlastné pomenovanie – volá sa efekt celkového pohľadu (v angl. overview effect).

Opisuje stav, keď ľudí naplnia pocity spolupatričnosti, humanity a všeobjímajúcej lásky k celému ľudstvu, lebo pri pohľade na Zem z výšky pôsobia parciálne záujmy, ktoré ľudí rozdeľujú, ako malichernosti.

Open Cosmos a Výťah

Spomínaný projekt vyšiel nadšencov na menej ako 100 eur. Aj preto Jordá Siquier v nasledujúcich rokoch uvažoval, ako znižovať náklady na dobývanie vesmíru, aby sa stal dostupnejším.

V roku 2015 založil spoločnosť Open Cosmos (sídli v Oxforde), ktorá vesmírne misie zlacnela z miliónov eur na státisíce.

Od roku 2017 je členom Open Cosmos aj kozmický inžinier Daniel Sors Raurell. V minulosti pracoval aj pre Európsku vesmírnu agentúru a v spoločnosti má na starosti komunikáciu medzi zákazníkmi a inžiniermi firmy.

Sors Raurell príde 20. marca do Bratislavy, aby vystúpil na podujatí Výťah Conf, ktoré je zamerané na vytvorenie vesmírneho priemyslu na Slovensku. Medzi pozvanými rečníkmi sú aj vedci z NASA či Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

„Na konferencii budem hovoriť o tom, že vesmír nie je tak ďaleko, ako si myslíme. Je ťažké sa tam dostať, ale vďaka novej technike je oveľa bližšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal Sors Raurell pre Denník. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie