Denník N

Bleskový prezidentský prieskum bez Danka: Mistrík vedie, Harabin súperí so Šefčovičom

Prezidentskí kandidáti. Foto - TASR, Vladimír Šimíček
Prezidentskí kandidáti. Foto – TASR, Vladimír Šimíček

Konzultačná spoločnosť Restartup urobila v pondelok rýchly prieskum s využitím kuriérov. Ukazuje aj to, koho by ľudia volili, ak by ich kandidát nekandidoval, alebo sa vzdal – čo je zaujímavé pri priaznivcoch Mistríka a Čaputovej, ale aj Kotlebu a Harabina.

Opozičný kandidát Robert Mistrík má podporu šestnástich percent voličov, o druhé kolo bude bojovať najmä s kandidátom Smeru Marošom Šefčovičom a so Štefanom Harabinom. Po nedeľnom prieskume agentúry Focus to ukazuje už druhý prieskum.

Stojí za ním konzultačná firma Restartup, ktorá sa venuje politickému marketingu a starala sa o kampane niekoľkým kandidátom v komunálnych voľbách. Jej šéf Michal Novota v minulosti pracoval na kampaniach SaS či hnutia ANO Andreja Babiša. V prezidentskej kampani Restartup nepracuje pre nikoho.

Prieskum sa uskutočnil v pondelok 28. januára, teda už po tom, čo predseda SNS Andrej Danko ohlásil, že nebude kandidovať za prezidenta.

Voličov sa pýtali aj na to, kto je ich druhou voľbou – koho by volili, keby ich kandidát napríklad z volieb odstúpil. Zaujímavé sú výsledky pri dvojici Zuzana Čaputová – Robert Mistrík, či Štefan Harabin – Marian Kotleba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie