Denník N

Väzeň z čínskeho tábora: Čína klame. V lágroch zabíjajú ľudí, krematórium bolo len tristo metrov ďaleko

Omar Bekali prišiel do Prahy ako hosť projektu Sinopsis. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Omar Bekali prišiel do Prahy ako hosť projektu Sinopsis. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Keď ma poslali do tábora, vážil som 115 kíl, keď som odchádzal, mal som 60. Ak sú tie lágre taká dobrá vec, prečo do nich nikoho nepustia, aby tú dobrotu všetci videli na vlastné oči? vraví v rozhovore pre český Deník N Omar Bekali, ktorý strávil sedem mesiacov v čínskom „rekvalifikačnom centre“.

Omar Bekali má žiarivo modrú kravatu, zlatom vyšívanú čiapku kufi a široký úsmev. Ruku mi stisne pevne a priateľsky sa zahľadí do očí, ale potom mu jemne šklbne v tvári. Pobolieva ho hlava; cesta bola ťažká a teraz je to ešte náročnejšie – novinári, verejné debaty, vypočutie v senáte. Ale v žiadnom prípade neľutuje. Sedem mesiacov ho väznili v jednom z koncentračných táborov rozosiatych na západe Čínskej ľudovej republiky; sotva rok po jeho prepustení mu v jednom z nich zomrel otec. Vie, že hovoriť jednoducho musí.

Pochádzate z oblasti okolo mesta Turfan, na východe Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Aké ste mali detstvo?

Narodil som sa v malom mestečku, kde vtedy žilo asi 95 percent Ujgurov, tri percentá Kazachov a dve Číňanov. Dnes je to naopak.

Kedy ste si všimli, že sa ten pomer začal meniť?

Turfan je starobylé mesto známe svojimi pamiatkami, niektoré z nich sa datujú až do obdobia pred 5000 rokmi. Keď som končil školu, túžil som svetu to kultúrne bohatstvo predstaviť. Lenže doba sa zmenila. Ujguri, Kazachovia a ďalšie menšiny nemohli získať dobrú prácu – na všetkých významných a slušne platených miestach pracovali už len Chanovia (etnickí Číňania, pozn. red.)

Preto ste v roku 2006 odišli do Kazachstanu?

Nespravodlivosť a nerovnosť v pracovných príležitostiach k tým dôvodom patrili, áno. Keď som začínal pracovať v meste Karamaj, národnostné menšiny už vykonávali tie najhoršie platené práce.

Žilo sa vám v Kazachstane lepšie?

V Kazachstane existuje sloboda slova. Môžete si tam hovoriť, čo chcete, robiť prácu, akú chcete. Najjednoduchší príklad: každý človek môže od šestnástich rokov mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie