Denník N

SNG získala diela v hodnote 3,5 milióna eur zo súkromnej zbierky

Karol Marko st.: Idylická krajina s jazierkom. Okolo 1850. Jedno z diel, ktoré získala SNG darom zo Zbierky Linea.
Karol Marko st.: Idylická krajina s jazierkom. Okolo 1850. Jedno z diel, ktoré získala SNG darom zo Zbierky Linea.

Slovenská národná galéria dostala do daru výnimočné diela od rodiny Zubaľovcov. V zahraničí ide o pomerne bežný jav venovať rodinnú zbierku či jej časť veľkej galérii, ale u nás sa nič podobné v takomto rozsahu ešte nikdy doteraz nestalo.

„Je to zbierka, na ktorej pracoval môj otec aj môj brat. Myslím, že sme sa rozhodli urobiť správnu vec a že na našom mieste by to urobil každý,“ hovorí Roman Zubaľ.

Slovenskej národnej galérii venovali viac ako 150 diel zo svojej Zbierky Linea, ktorá patrí k vôbec najlepším zbierkam umenia na Slovensku. Odhadovaná hodnota diel je približne 3,5 milióna eur. Len pre porovnanie – bežný rozpočet národnej galérie na nákup diel sa pohybuje na úrovni okolo 60-tisíc eur ročne.

„Je to akvizícia, na akú by sme nikdy so svojimi možnosťami nedosiahli. Čo nás však teší ešte omnoho viac než ich finančná hodnota, je kvalita zbierky. Všetko sú to fantastické diela, v mnohých prípadoch ide o veľké galerijné kusy, napríklad inštalácie Jany Želibskej alebo Romana Ondáka. V tomto dare nie je absolútne nič, čo by bolo menej kvalitné,“ hovorí Alexandra Kusá, šéfka Slovenskej národnej galérie.

Ladislav Mednyánszky: Večerná krajina pri jazere. Okolo 1890. SNG. Kolekcia diel, ktoré SNG získala, obsahuje diela starého umenia, moderny aj autorov z druhej polovice 20. storočia.

Franz Anton Palko: Portrét cisárovnej Márie Terézie. 1765 – 1766. SNG

Martin Benka: Z Čadce (Na čadčianskych poliach). 1937. SNG

Zubaľ: Pocítili sme zodpovednosť

Rodina Zubaľovcov spolupracovala so Slovenskou národnou galériou dlhodobo najmä pri výpožičkách na veľké výstavy slovenských umelcov do zahraničných inštitúcií, keďže práve Zbierka Linea obsahuje mnohé zásadné diela domácich autorov – medzi nimi napríklad diela Júliusa Kollera, Stana Filka, Jozefa Jankoviča, Milana Adamčiaka či Rudolfa Filu.

„Z našej strany ide o veľmi osobnú vec a spoločné rozhodnutie. My sme našu zbierku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská národná galéria

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie