Denník N

Bola to vražda, ktorá nás všetkých poznačila. Jana Kirschner zverejnila pesničku pre film Ostrým nožom (video)

Speváčka pri nakrúcaní videoklipu. Foto - Michaela Kostková
Speváčka pri nakrúcaní videoklipu. Foto – Michaela Kostková

Vo februári bude výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V rovnaký deň, 21. februára, bude mať premiéru nový slovenský film Ostrým nožom, ktorý pripomína ďalšiu vraždu nevinného mladého človeka, ktorá otriasla Slovenskom. Prípad Daniela Tupého z jesene 2005 je dodnes nevyriešený a JANA KIRSCHNER si dodnes pamätá na smutnú správu o smrti mladého chlapca. Jej pesnička Dunaj dotvára temnú atmosféru filmu Ostrým nožom.

Dunaj je vašou treťou filmovou pesničkou. Pre Pokoj v duši ste zložili úplne novú, pre Deti ste vytiahli a ponúkli filmárom už hotovú skladbu. Ako to bolo v tomto prípade?

Režiséra Tea Kuhna poznám už dlhý čas, dá sa povedať, že od čias, keď bol ešte dieťa. Chodil občas po meste so skejtom v ruke a mal vždy sofistikovaný výraz. Vždy som si vravela, že je to zaujímavý týpek. Ja som sa v tom období najviac túlala s našimi chalanmi z kapely a občas sme sa pripojili k Igorovi Kuhnovi, Teovmu otcovi, ktorý hral v skupine Bezmocná hŕstka. Bolo to veľmi silné hudobné obdobie. No a Teo sa tam tak občas zatúlal. Potom som videla pár jeho študentských filmov a jedného dňa som si otvorila Denník N, kde bol s ním rozhovor. Melódiu pesničky Dunaj som nosila v hlave roky. Niekde som to uložila, na nejaký zo svojich nahrávačov, rovnako ako desiatky a stovky iných odložených vecí, a zabudla som na to. Pri nejakej session v štúdiu sme mali ešte chvíľu čas a odrazu sa mi vynorila opäť tá téma. Nahrali sme, ja som za pár minút napísala text a pesnička bola na svete. Nevedela som však, čo s ňou bude ďalej a kde ju umiestnim. To všetko sa stalo pár dní predtým, než som našla spomínaný rozhovor s Teom v Denníku N. Keď som ten rozhovor dočítala, a možno ani nedočítala, skrátka hneď som napísala Igorovi, nech mi pošle Teov mail. Teo odpísal vlastne okamžite a veľmi sa mu to páčilo. Cítila som, že to je to správne miesto pre túto pesničku. A tak sa Dunaj stal titulnou pesničkou k Teovmu prvému filmu Ostrým nožom.

Film Ostrým nožom pripomína vraždu mladého chlapca z novembra 2005, ktorá sa dodnes neobjasnila. Vtedy ste žili v Bratislave, ako ste to vnímali?

Vtedy som síce žila veľmi pekné bratislavské obdobie a bola som presvedčená, že Bratislava je najkrajšie mesto na svete, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie