Denník N

Ošetruje ľudí bez domova: Môžete mať veľa peňazí a nebudete šťastní ako oni u nás v lete pod platanom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrea Macková (32) pracuje v dennom centre Domec občianskeho združenia Vagus na Mýtnej ulici v Bratislave ako sociálna poradkyňa a má na starosti ošetrovňu a ošetrovanie ľudí bez domova. Pochádza z Humenného, v Bratislave vyštudovala sociálnu prácu na Vysokej škole svätej Alžbety.

Aké sú vaše úlohy v ošetrovni v dennom centre Domec?

Ošetrujem rôzne infekcie, rany, kožné choroby, parazity, svrab či šatovky. Väčšie zásahy rieši lekárka z Vysokej školy sv. Alžbety, ktorá k nám chodí raz týždenne. Našou úlohou je vyčistiť a ošetriť ranu a ak sa to dá, človeka odporučíme na odborné vyšetrenie. Väčšinou ide o chirurgické diagnózy: bercove vredy, kŕčové žily, zápaly, plesne, infekcie.

Takže vy len suplujete veci, ktoré si ľudia bez domova sami nemôžu spraviť, lebo na to nemajú podmienky?

Áno, mnohí z nich nie sú v dostatočne hygienickom prostredí, aby si mohli ranu previazať bez toho, aby sa infekcia rozšírila. Problém je aj to, že nemajú peniaze, aby si kúpili materiál potrebný na preväz.

Majú ľudia bez domova problémy s nohami?

Riešime ich dosť často. Denne prejdú veľa kilometrov. Topánky majú na nohách celý deň, niekedy aj celú noc, lebo sa ich boja vyzuť, aby im ich neukradli. Vznikajú plesne. Majú kŕčové žily či cievne ochorenia následkom životného štýlu. To je len malý príklad z veľkého množstva zdravotných problémov.

A omrzliny?

V zime je to masaker. Je to opak popáleniny, rieši sa to podobne. Ak je omrzlina veľmi vážna, treba ísť do nemocnice. Vyžaduje si dôkladné ošetrenie v sterilnom prostredí. Po vážnych omrzlinách môže dôjsť aj k amputácii.

A čo zuby? Starostlivosť o ne je drahá aj pre mnoho ľudí, ktorí majú domov.

Preto ľudia bez domova zuby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie