Denník N

Odomkli sme: Gymnazista volí Kotlebu, verí Hlavným správam. Pýtali sme sa ho prečo

Ilustrácia - Hedviga Guttierez
Ilustrácia – Hedviga Guttierez

Rozprávali sme sa s prvovoličom, pre ktorého sú Facebook a samozvané alternatívne médiá hlavným zdrojom informácií o Slovensku a o svete. Reportáž je súčasťou stredoeurópskeho projektu Second Thoughts o polarizácii v spoločnosti.

Peter je gymnazista a patrí ku generácii, ktorá väčšinu života zažila Roberta Fica na čele štátu. Svet okolo seba začal vnímať po vstupe Slovenska do Európskej únie, len matne si spomína na platenie slovenskými korunami. Patrí tiež do generácie, ktorá si názory na svet i politiku vytvára na sociálnych sieťach.

Facebookový profil si založil na prvom stupni základnej školy. „Mal som vtedy možno desať rokov a bol som jeden z posledných v triede, kto na Facebooku ešte nebol.“

Spomína, že skúšal sledovať aj večerné televízne správy, ktoré sú hlavným informačným zdrojom pre generáciu jeho rodičov, tie ho však rýchlo omrzeli. Zdalo sa mu, že informujú len o tom, ako niekomu zhorel dom a ako niekoho zrazilo auto.

„Akoby divákom chceli len ukazovať, že niekto sa má aj horšie než oni. Nevidel som v nich žiadnu užitočnú informáciu, pre mňa to bol zabitý čas.“

Cesta k Hlavným správam

Miesto televízie radšej sledoval Facebook, cez ktorý sa postupne dostal aj k médiám, ktoré samy seba označujú za alternatívne. Pôvodne ich nepoznal, všimol si len, že občas niekto zdieľa ich články alebo na ne odkazuje v komentároch. Tak si vytvoril návyk čítať Hlavné správy či počúvať internetové rádio Infovojna, prípadne čítať články na webe Infovojny.

Tento typ médií sa nevenuje korupčným kauzám, problémom v zdravotníctve či nedostavaným diaľniciam. Miesto toho sa zaoberá migrantmi, homosexuálmi a „Sorosovými mimovládkami“. Kritizuje prozápadných politikov a, naopak, poskytuje nekritický priestor ľuďom ako Marian Kotleba či Štefan Harabin. „Pravidelne čítam aj štandardné médiá, ale za objektívnejšie považujem Hlavné správy či Infovojnu,“ hovorí Peter.

Príležitostne sa začíta aj do časopisu Zem a vek, ktorý mu prinesie suseda. Šéfredaktor časopisu Tibor Eliot Rostas je stíhaný za článok, v ktorom účelovo pospájal protižidovské výroky slovenských dejateľov, aby čitateľa presvedčil, že Židia pôsobia na slovenskú spoločnosť ako škodcovia.

„Zem a vek dostanem do ruky len raz za čas, občas tam nájdem niečo zaujímavé v historickej rubrike,“ hovorí Peter.

Peter je osemnásťročný stredoškolák z Košíc – prvovolič. Tento rok už volil v prezidentských aj európskych voľbách. S rozhovorom súhlasil s prísľubom, že nezverejníme jeho identitu; jeho skutočné meno je iné.

Dohodli sme sa, že o ňom môžeme uviesť nasledovné: je tretiak na jednom z košických gymnázií, baví ho dejepis, občianska náuka a biológia, zvažoval prihlásiť sa na medicínu, napokon sa rozhodol pre právo. Býva v rodinnom dome, obaja rodičia sú vysokoškolsky vzdelaní.

Ilustrácia – Hedviga Guttierez

S Petrom sme sa stretli, lebo sme chceli počuť, ako sa utvárajú názory mladých ľudí, ktorí čerpajú informácie z dezinformačných webov.

Nájsť niekoho ako on nebolo jednoduché. Oslovili sme viacerých ľudí, pri ktorých sme vedeli, že tieto médiá sledujú. Niektorí odmietli hneď, niektorí si zobrali deň na rozmyslenie a potom len poslali podrobné odôvodnenie, prečo do toho nejdú.

Peter s rozhovorom súhlasil, lebo rád diskutuje. Poslali sme mu otázky vopred, aby sa na rozhovor mohol pripraviť. Následne sme s ním konzultovali aj finálnu podobu článku.

Celkovo sme v Košiciach strávili štyri hodiny intenzívnej debaty. Prebrali sme jeho pohľad na Rómov, migrantov, na Európsku úniu i na to, koho bude voliť v prezidentských voľbách. A predovšetkým nás zaujímalo, odkiaľ čerpá informácie o svete.

„Myslel som, že Kotleba v uniforme je hoax“

Dodnes si pamätá, kedy prvýkrát zaregistroval Mariana Kotlebu, dnes predsedu parlamentnej strany. Bol september 2012, Peter mal vtedy jedenásť rokov a kotlebovci považovaní za okrajových extrémistov práve rozbehli kampaň

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie