Denník N

Musí prezident čakať na 18 kandidátov na ústavných sudcov? Môže, ale nemusí (anketa)

Andrej Danko v roku 2016 v Prezidentskom paláci na prijatí u Andreja Kisku.Foto - TASR
Andrej Danko v roku 2016 v Prezidentskom paláci na prijatí u Andreja Kisku.Foto – TASR

Bárány, Bröstl, Dostál, Klučka, Kubina, Mazák, Šeliga, Vozár, Wilfling a Žitňanská hovoria o dileme, ktorá môže stáť pred Kiskom. Väčšina tvrdí, že Národná rada má vybrať včas 18 kandidátov. Madej zo Smeru možnosť vyjadriť sa nevyužil.

Pravdepodobnosť, že sa poslancom podarí na budúci týždeň zvoliť osemnásť kandidátov, z ktorých by prezident vybral deviatich nových ústavných sudcov, je veľmi malá. Aj preto sa už hovorí a píše o tom, ako by sa mal zachovať prezident Andrej Kiska, ak mu parlament pošle len neúplný zoznam kandidátov.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) hovorí aspoň o šiestich menách, z ktorých by prezident vybral troch sudcov, aby sa zabezpečila funkčnosť Ústavného súdu, z ktorého 16. februára odchádza deväť z trinástich sudcov. S otázkou o výbere sudcov a Kiskovi sme oslovili ústavných odborníkov a poslancov, ktorí sa touto témou zaoberajú.

Môže prezident vymenovať ústavných sudcov aj z menšieho počtu kandidátov, než je osemnásť, alebo musí čakať, kým poslanci navolia všetkých osemnástich?

 

Eduard Bárány,
bývalý ústavný sudca, poradca expremiéra Roberta Fica

Prezident by si mal počkať na celú osemnástku kandidátov. Viem si predstaviť aj opačné argumenty, ale ja sa prikláňam k takémuto názoru.

 

Alexander Bröstl,
bývalý ústavný sudca

Nezostáva mi nič iné, len citovať rokovací poriadok Národnej rady. Ten hovorí, že Národná rada navrhuje prezidentovi republiky dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má prezident republiky vymenovať. Ak sa nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje. Ak v opakovanej voľbe nebol navrhnutý zostávajúci počet kandidátov na sudcov, vykonajú sa nové voľby. V nich sa zvolí zostávajúci počet kandidátov.

Možno postupovať inak, pretože v hre sú ústavné princípy, respektíve napríklad funkčnosť Ústavného súdu? To už dávno takmer nikomu žily netrhá. Času

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie