Denník N

V Holandsku máte nárok na štyri mesiace materskej, Slovenka si to vyskúšala s dvomi deťmi

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Škôlky v Holandsku sú len súkromné, rodičia za ne platia stovky eur.

Katarína študovala na Slovensku farmáciu tri roky a magisterský stupeň na Univerzite v Groningene. Jej manžel, vtedy ešte ako priateľ, sa za ňou do Holandska presťahoval po roku.

Po magisterskom štúdiu nastúpila na doktorandské štúdium na Univerzitu v Amsterdame, kde sa štyri roky venovala biomedicínskemu výskumu. Snažila sa objasniť mechanizmy, ako presne vzniká akútna detská leukémia na molekulárnej úrovni, a skúšala tieto mechanizmy farmakologicky ovplyvniť. „Vždy som mala ambície robiť vedu na univerzite, mať svoju vlastnú výskumnú skupinu. Príchod detí však moje plánovanie zmenil,“ spomína Katarína.

Materská dovolenka v Holandsku trvá maximálne šestnásť týždňov, počas ktorých dostáva žena svoj bežný plat. Po štyroch mesiacoch sa musí vrátiť do práce alebo môže čerpať šesť mesiacov neplateného voľna. Týchto šesť mesiacov môže vyčerpať naraz alebo si ich môže rozložiť, až kým dieťa nedovŕši sedem rokov. Pracovné miesto jej však musia zamestnávatelia ponechať len počas šestnásťtýždňovej materskej. O šesťmesačnom voľne to už neplatí.

Počas doktorandského štúdia sú peniaze na výskum viazané na štyri roky, počas ktorých musí doktorand vytvárať dostatočné množstvo dát na splnenie publikačných kritérií danej univerzity. Kataríne sa prvá dcéra narodila počas tretieho roka doktorandského štúdia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie