Denník N

SNS zmenila podobu letákov reťazcov, aspoň polovica potravín v nich bude slovenská

Výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku Martin Kuruc a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná počas tlačovej konferencie k podpore predaja výrobkov od malých lokálnych výrobcov v sieti Tesco. Foto - TASR
Výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku Martin Kuruc a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná počas tlačovej konferencie k podpore predaja výrobkov od malých lokálnych výrobcov v sieti Tesco. Foto – TASR

Parlament sprísnil podmienky pre obchod, možnosť anonymných podaní má zvýšiť prípady nahlasovania neprimeraných podmienok.

Skryté poplatky, ktoré obchodníci pýtajú od dodávateľov, by sa mali odstrániť, lehoty splatnosti faktúr pre dodávateľov potravín skrátiť zo 45 na 30 dní, pri pekárenských potravinách na 15 dní. Úrady budú môcť prijímať podnety na obchodníkov aj anonymne a postihy za nekalé praktiky sa sprísnia.

Tak v skratke ministerstvo pôdohospodárstva prezentuje zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý predložilo a poslanci ho dnes 98 hlasmi schválili.

Nahrádza obdobný zákon  o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý nadobudol účinnosť v roku 2013 a ukázal sa byť neúčinný.

Nový zákon by mal začať platiť 1. apríla tohto roku. Tie zmluvy, ktoré uzavreli obchodníci s dodávateľmi pred 1. aprílom  2019, budú musieť s novým zákonom zosúladiť do konca júna 2019.

Aspoň polovica zo Slovenska

Neprimeranou podmienkou podľa zákona bude napríklad kúpa potraviny obchodníkom za nižšiu kúpnu cenu, ako sú ekonomicky oprávnené náklady dodávateľa, ale aj preddavková platba na budúce zmluvné pokuty.

Podľa zákona môžu úrady postihnúť aj obchodníka, ktorý bude podmieňovať dodávanie potravín výrobou potraviny pod obchodnou značkou reťazca. Pokuta bude hroziť reťazcu aj v prípade, ak odmietne uviesť na obale potraviny predávanej pod jeho obchodnou značkou meno dodávateľa či výrobcu a jeho sídlo, ak o to dodávateľ požiada.

Hoci zákon už v pôvodnej predloženej podobe definoval viac ako 40 praktík, ktoré štát obchodníkom v kontakte s dodávateľmi zakáže,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie