Denník N

Dal si vytetovať Nixona a používa špinavé triky. Muž, ktorý pomohol stvoriť Trumpa, môže kvôli nemu padnúť

Roger Stone. Foto – TASR/AP
Roger Stone. Foto – TASR/AP

Roger Stone roky pomáhal vrcholovým politikom. Teraz čelí siedmim obvineniam, no tvrdí, že proti Trumpovi nebude vypovedať.

Písal sa rok 1987. Donald Trump bol newyorský developer, ktorý sa pohyboval blízko šoubiznisu, médií a politiky. Od úspešnej prezidentskej kampane ho delilo ešte necelých 30 rokov, no už v tom čase sa našli ľudia, ktorí verili, že jeho politický potenciál je veľký.

Patril medzi nich aj Roger Stone, muž, ktorý pomáhal pri kampani Richardovi Nixonovi či Ronaldovi Reaganovi.

Stone pred viac ako 30 rokmi presviedčal Trumpa, aby kandidoval za prezidenta. Americký milionár to vtedy odmietol, no Stone sa svojho nápadu nevzdal a Trumpa vraj pravidelne lámal, aby sa na to dal. Keď sa napokon pred troma rokmi rozhodol, že chce byť prezidentom, Stone bol pri tom a Trumpovi pomáhal s kampaňou.

Teraz sa pridal na dlhý zoznam ľudí, ktorých obvinil Robert Mueller, ktorý vedie vyšetrovanie ruského vplyvu na prezidentské voľby.

S Nixonom na večné časy

O Stonovi veľa vypovedajú dve veci: na chrbte má vytetovanú Nixonovu tvár a americké médiá ho bežne nazývajú „špinavým podvodníkom“. Jemu to však neprekáža. Práve naopak, túto úlohu si osvojil a využíval ju vo svoj prospech.

„Je lepšie byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie