Denník N

Neúspešný uchádzač o stimuly na výskum a vývoj: Stala sa krivda, nemôžeme byť ticho

Peter Kilián z MultiplexDX. Projekt spoločnosti podporený nebol. Foto – archív MultiplexDX
Peter Kilián z MultiplexDX. Projekt spoločnosti podporený nebol. Foto – archív MultiplexDX

Nedostatkom hodnotiaceho procesu stimulov je aj to, že mená členov komisie nepoznáme. O 33,4 milióna eur tak v konečnom dôsledku rozhodovali ľudia, ktorých identita nie je známa a nepodliehajú verejnej kontrole.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) zvolala v stredu tlačovú besedu, aby obhajovala stimuly na výskum a vývoj v celkovej výške 33,4 milióna eur.

Podľa nej prebehla výzva transparentne, kritiku označila za „mediálnu honbu“ a „zosmiešňovanie inovatívnych nápadov“.

Niektorým neúspešným uchádzačom tiež odkázala, že sa nedokážu vyrovnať s faktom, že nedostali stimul.

26 miliónov nebolo zo štátneho rozpočtu

Napríklad spoločnosť GA Drilling dostala vysoké bodové hodnotenie odborných posudkov, no komisia – ktorá ako konečná inštancia rozhodovala o pridelení stimulu – projekt zamietla.

Firma sa zaoberá hĺbkovým vŕtaním na báze elektrickej plazmy a vývojom technológie na uzatváranie vrtov.

Ministerka spomenula, že stimul pre GA Drilling by vyvolával otázky najmä preto, že spoločnosť nemá k dispozícii funkčné komerčné prototypy. Komisiu vraj nepresvedčila ani funkčnosť vyvíjanej technológie.

Podľa ministerstva školstva firma získala zo štátnych zdrojov okolo 26 miliónov eur bez evidentného výsledku na trhu.

Faktom však je, že spoločnosť GA Drilling vyvinula prvé prototypy už v roku 2014 a momentálne má k dispozícii ôsmu generáciu zariadení na vŕtanie.

Pravda nie je ani to, že by firma dostala štátne dotácie vo výške 26 miliónov. Väčšinu peňazí z uvedenej sumy tvoria návratné investičné a úverové zdroje získané cez ministerstvo financií, zvyšok najmä štrukturálne fondy z EÚ.

Stimuly firma ešte nikdy nezískala.

Opakované stimuly pre veľké firmy

Ministerka Lubyová na besede zdôraznila, že stimuly sú určené pre malé a stredné podniky, no nespomenula, že medzi úspešnými uchádzačmi sú firmy s miliónovými tržbami, ktoré pôsobia dlhodobo na trhu a výskum by dokázali financovať z vlastných zdrojov.

Ako sme písali v minulosti, úspešní uchádzači o peniaze z najnovšej výzvy, ako Prvá zváračská, Matador Industries, Merchant, MicroStep a Biomin, boli podporení aj vo výzve v roku 2015. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Stimuly na vedu a výskum

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie