Denník N

V najhoršej kríze môjho života mi mama vyčítala, že som pribrala. Zlomila mi srdce

Ilustračné foto - Flickr.com/Paolo Braiuca
Ilustračné foto – Flickr.com/Paolo Braiuca

Dospelé ženy opisujú svoje vzťahy s matkami. Nie vždy boli láskyplné, nechali rany na duši.

Pre Annu je vzťah s matkou zdrojom celoživotného pocitu viny a krátko pred štyridsiatkou ju dohnal na terapiu. Je jednou zo žien, ktoré sa ozvali na moju výzvu čitateľkám, nech nám napíšu o výčitkách či pripomienkach od svojich mám, ktoré ich boleli tak silno, že si ich pamätajú aj po dlhých rokoch.

Hoci som očakávala, že pôjde o nepríjemné, ale skôr ojedinelé poznámky o výzore, o neúspechoch, o životných rozhodnutiach, ukázalo sa, že viaceré ženy prežili detstvo a dospievanie s hyperkritickými matkami a niektoré majú takéto vzťahy aj v dospelosti.

„Nebudem vás zaťažovať celou históriou, pre kontext hádam postačí povedať, že aj moja mama mala s tou svojou veľmi zlý vzťah a celoživotne tým trpí. Odo mňa čakala akúsi nápravu krivdy, ktorá sa však neudiala, nedokážem splniť žiadnu z jej predstáv o dcére. U mňa sa to skončilo panickými atakmi z celoživotne zasievaného pocitu viny a mama sa úplne zacyklila vo svojom nešťastí,“ napísala Anna (nie je to skutočné meno, o pseudonym požiadala ona aj ostatné ženy z obavy, že ich mamy by sa v texte spoznali).

Anne mama povedala veľa zlých vecí, ale spomína si hlavne na dve: „Keď som nesplnila niektoré z jej očakávaní, poslala ma do izby a nechala ma tam s poznámkou: teraz tam seď a rozmýšľaj, čo si spravila, pričom ja som absolútne netušila, čo som spravila. Vždy sa to skončilo mojím kajaním sa v slzách, odprosovaním, že už to nikdy neurobím. Nevedela som však čo. Vždy nakoniec nejakú vec našla, ale mne to nikdy nedávalo zmysel.“

Druhá bola ešte krutejšia: viackrát Anne povedala, že „od tejto chvíle nie som tvoja matka“. Táto veta podľa Anny zaznievala v situáciách, keď chcela urobiť nejaké vlastné rozhodnutie, ktoré nebolo v súlade s predstavami mamy.

Vedela, že mi ubližuje

„Trestala ma tým, že sa ma takto okázalo vzdávala. V dospelosti mi niekoľkokrát povedala, že si ma vymazala zo všetkých kontaktov, aby nemala nutkanie mi volať a ničiť mi tým život. Je to inteligentná žena a vedela, že práve toto správanie je pre mňa extrémne toxické a ubližuje mi,“ opísala Anna.

Roky si viedla denníky, zaznamenávala si v nich aj búrlivé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie