Denník N

V NHL mohol mať dlhú kariéru, dnes je šťastný, že sa môže bicyklovať

Marián Cisár. Foto N - Peter Kováč
Marián Cisár. Foto N – Peter Kováč

Marián Cisár mal výborný štart do NHL. Sľubnú kariéru však zastavil silný otras mozgu, pre problémy s kolenom ukončil hokejovú kariéru predčasne ako 26-ročný. Pracoval 12 rokov v IT ako projektový manažér a súčasť vedenia spoločnosti, v súčasnosti je projektovým manažérom pre Slovenský zväz ľadového hokeja.

V rozhovore sa dozviete:

  • Po otrase mozgu nemohol sledovať televíziu ani čítať
  • Dodnes cíti bolesti a pichanie v kolene
  • Po konci kariéry začínal od nuly
  • V rámci zväzu buduje informačný systém pre trénerov
  • Tréner Mike Babcock ho so spoluhráčmi brával stanovať

Vašu dobre rozbehnutú kariéru v Nashville zastavil silný otras mozgu. Spomínate si, kedy a po akom náraze prišiel?

Samozrejme, vykorčuľoval som spoza brány medzi kruhy a vystrelil. Brankár strelu pokryl a ja som cúval k modrej čiare. Vracajúci sa útočník do mňa vtedy vrazil ako vlak. Dostal som úder do hlavy, bol to škaredý zákrok. Myslím si, že to však vôbec neposúdili ako faul, ani klub nepodával sťažnosť, aj keď to podľa mňa prišlo už po odpískaní. Chcel som hrať, ale stále som mal problémy, bolela ma hlava. Mesiac som nemohol sledovať televíziu ani čítať knihu, lebo ma veľmi rozbolela.

Dali sa symptómy nejakým spôsobom liečiť alebo ste museli iba čakať?

Klub urobil maximum, chceli ma späť v tíme, povedali mi, že ma potrebujú. Poslali ma za rôznymi doktormi, aj do Chicaga za doktormi, ktorí liečili Erica Lindrosa. Skúšal som všeličo, ale nemohol som ísť cez bolesti. Vo februári som mal stále bolesti, predčasne som ukončil sezónu a vrátil som sa na Slovensko.

Otrasy mozgu sú v NHL veľmi diskutovanou témou. Skupina bývalých hráčov dokonca ligu žalovala, pretože mali pocit, že pre ich ochranu neurobila maximum. Môže NHL viac chrániť zdravie hráčov?

V 90. rokoch to bol dôsledok – dominovali hráči ako Lindros, ľuďom sa páčila fyzická hra. Hráči vtedy naschvál vystrkovali lakte a spôsobovali takéto zranenia. Vtedy sa to asi začalo lámať. NHL urobila dobré opatrenia a dnes je hra takmer úplne čistá. Spomínam si, ako sa mi za mojich čias ťažko presadzovalo na farme. Skočil som na ľad a dostal som štyri sekery, tri háčiky. Za jedno striedanie bolo tých faulov neskutočne veľa.

V NHL si už vtedy hráči tieto veci až tak nedovoľovali, boli pod kamerami a mal som viac priestoru na sebarealizáciu než na farme. Liga v tomto postupuje, teraz je skvelá. Je veľmi rýchla, trochu sa vytráca ten tvorivý duch, ale je čistá. Posúva sa však aj slovenská liga. Keď mi otec pustil staré pásky z čias, keď som hral za Slovan, tak dnes by pri takom hokeji neodohrali zápas piati proti piatim, všetko by sa pískalo.

Ako ste sa napokon zbavili symptómov otrasu mozgu?

Netušil som, čo so mnou bude. Bol máj a mňa bolela hlava, keď som šiel po schodoch. Vnímal som, že v auguste sa začína nová sezóna a ja som pol roka nič nerobil. Viackrát som skúšal ísť cez bolesť, ale vždy som pre ňu prestal. Raz som sa však nahneval, vzal som bicykel a napriek veľkej bolesti som vyšliapal na Biely Kríž.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie