Denník N

Ďalší Slotovi ľudia dostali väzenie, za kauzu Gemerský Mlyn dal súd vysoké tresty

Jozef Valo (vľavo) a Ľubomír Neslušan. Foto N – Monika Tódová
Jozef Valo (vľavo) a Ľubomír Neslušan. Foto N – Monika Tódová

Nominanti SNS Jozef Valo a Ľubomír Neslušan dostali za ukradnutie takmer piatich miliónov eur každý dvanásť rokov väzenia.

Po trestoch v kauze nástenkový tender ide o ďalší významný rozsudok týkajúci sa politických nominantov. Okresný súd Bratislava II dnes odsúdil na vysoké tresty nominantov SNS vo Výkonnom výbore Fondu národného majetku Jozefa Vala a Ľubomíra Neslušana.

Vinní sú z porušovania povinností pri správe štátneho majetku a obaja dostali 12 rokov. Zároveň dostali zákaz 5 rokov pôsobiť vo verejnej funkcii a musia FNM nahradiť celú škodu.

Ďalším kradnutie nedokázali

„Vina obžalovaných bola dostatočne preukázaná,“ povedala sudkyňa Michaela Buceková.

Tak ako aj v nástenkovom tendri, aj tu pôjdu do väzenia len tí, ktorí boli na konci celého kradnutia, a viacerí pravdepodobní spolupáchatelia zostanú bez trestu. Ich vinu sa polícii nepodarilo zadokumentovať. Je to aj preto, že Valo a Neslušan o tom odmietali svedčiť a zobrali vinu na seba.

„Sú to konšpirácie,“ povedal Neslušan o tom, či niekoho nekryje. Rozsudok nechcel komentovať, Valo povedal, že sa vrátili 50. roky.

Z dnešného pohľadu sa konanie vtedajších ľudí orgánom Fondu národného majetku javí ako absurdné. Gemerský Mlyn bola spoločnosť, ktorú kedysi FNM sprivatizoval. Neskôr však privatizáciu zrušil a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie