Denník N

Karol Mitrík: Bývalý Radičovej nominant zvíťazil vďaka duu Fico – Frešo

Šéf Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. foto N – Vladimír Šimíček
Šéf Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. foto N – Vladimír Šimíček

V korupčnej kauze robil alibi Eugenovi Čuňovi, v prípade Gorila odmietol zbaviť mlčanlivosti príslušníka SIS a teraz nechtiac odpočúvanie Gorily potvrdil. Nový šéf NKÚ má 68 rokov a za vlády Ivety Radičovej bol šéfom SIS.

„Mal by to byť kandidát, ktorý by mal byť zo štandardnej politickej strany, SDKÚ, KDH alebo Mosta-Híd,“ rozrečnil sa premiér Robert Fico v apríli 2013 o tom, kto by po Jánovi Jasovskom mal nastúpiť na miesto šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Vzápätí opozícii, ktorej post sľúbil, navrhol aj konkrétne mená: bývalého šéfa Štatistického úradu Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala a bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Karola Mitríka.

Video: Frešo ako biely kôň oligarchov? Je to hlúposť, nebudem na kandidátke Smeru, reaguje (Autor: Martina Pažitková)

Po dvoch rokoch mu jeden z jeho návrhov vyšiel. Predsedom NKÚ sa stal Karol Mitrík, ktorého oficiálne nominoval líder SDKÚ Pavol Frešo. A to aj napriek tomu, že pre denník Pravda pred dvomi rokmi Ficovo odporúčanie kandidátov komentoval slovami, že sa „Smer správa ako klasická postkomunistická strana v tom horšom slova zmysle“.

Prekvapivý kandidát

Karol Mitrík má dnes 68 rokov a hoci v politických funkciách na komunálnej úrovni začínal už začiatkom 90. rokov, jeho nominácia na vyššie posty vždy vyvolala prekvapenie. Rovnaké to bolo aj v júli 2010, keď ho navrhli do funkcie riaditeľa SIS.

S jeho menom prišla na prezídium vtedy najsilnejšej vládnej strany SDKÚ premiérka Iveta Radičová, no konzultovala ho s predsedom strany Mikulášom Dzurindom. Väčšina ostatných členov prezídia o Mitríkovej kandidatúre netušila. Výberom musela zaskočiť aj samotného Mitríka. V tom čase už štyri roky nebol ani len poslancom parlamentu a pár týždňov pred oznámením svojej nominácie sa stal konateľom a spoločníkom firmy, ktorá predávala montované domy.

Mitrík neustál otázky novinárov a zrejme nechtiac potvrdil odpočúvanie Gorily
Autor: Martina Pažitková

Alibi Čuňovi

Málo viditeľný Mitrík do svojho vymenovania za šéfa SIS nemal veľa škandálov, no občas sa o ňom predsa len písalo. Najmä v súvislosti s korupčnou kauzou bývalého viceprimátora za SDKÚ v Košiciach Eugena Čuňa.

Tomu pred senátom špeciálneho súdu v roku 2006 robil alibi. Tvrdil, že s ním bol v Spišskej Novej Vsi v čase, keď mal Čuňo preberať úplatok. Zvláštne bolo, že si po štyroch rokoch pamätal presný deň, kedy to bolo, a odôvodňoval to tým, že vtedy rozbil auto.

Získané dokumenty jeho výpoveď spochybňovali, lebo opraviť si ho dal až o rok neskôr. „Ja nedôverujem súdnictvu,“ reagovala v roku 2010 Iveta Radičová na otázku, či jej neprekáža, že súd Mitríkovej výpovedi neveril.

Mitríkovi ešte ako poslancovi parlamentu prešiel aj prenájom poslaneckej kancelárie v Spišskej Novej Vsi v budove, ktorá patrila ďalšiemu členovi SDKÚ Jánovi Mokrišovi.

Nechtiac potvrdil odpočúvanie Gorily

Mitrík viedol Slovenskú informačnú službu v čase, keď na verejnosť unikol spis Gorila opisujúci údajné odpočúvanie podnikateľa Jaroslava Haščáka pri rozhovoroch s politikmi v byte na Vazovovej ulici. Ako riaditeľ SIS mal možnosť zbaviť mlčanlivosti bývalého agenta SIS Petra Holúbka, ktorý býval v susednom byte, z ktorého údajne SIS odpočúvala.

Žiadosť na zbavenie mlčanlivosti však Mitrík zamietol. „Nespĺňalo to právne náležitosti, ktoré to malo mať. Je to tvrdenie proti tvrdeniu, musí to rozhodnúť tretia osoba,“ vysvetľoval svoje rozhodnutie v nedávnom rozhovore pre Denník N.

V tom istom rozhovore však, zrejme nie celkom úmyselne, potvrdil, že tajná služba byt na Vazovovej skutočne odpočúvala. „Ale neodpočúval on, on len ponúkol svoj byt,“ povedal najskôr na poznámku reportérky Denníka N, že Gorilu odpočúvali z bytu Holúbka. „Ako riaditeľ viem, aké zariadenie tam bolo, to nebol reproduktor,“ vysvetľoval zasa, prečo podľa neho Holúbek nepočul nahrávky z Gorily.

Frešo si svojho kandidáta Mitríka uhájil aj napriek kritike zvyšku opozície či časti SDKÚ, z ktorej po hromadných odchodoch aj tak zostalo len torzo. Predseda KDH Ján Figeľ Freša pred voľbou označil za „akoby člena Smeru“, podľa Ľudovíta Kaníka či prešovskej straníckej organizácie rozbil jednotu opozície.

Líder SDKÚ až do samotného hlasovania opakoval, že Mitrík spĺňa odborné predpoklady, a to je preňho najdôležitejšie.

Nevedel priznať majetok

Pravdou je, že Mitrík má s kontrolnými mechanizmami štátu aj osobné skúsenosti. Po zvolení za šéfa riaditeľa SIS v roku 2010 neskoro podal povinné oznámenie verejného funkcionára o svojom majetku, a tak mu parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií udelil takmer 800-eurovú pokutu.

Napadol ju síce na Ústavnom súde, no neuspel. O rok už oznámenie podal načas, no zabudol v ňom uviesť nehnuteľnosti, ktoré vlastní. Hrozila mu síce strata šiestich platov, no keď oznámenie doplnil, výbor ho nakoniec nepotrestal.

Mitrík: predseda družstva a šéf SIS

Karol Mitrík sa narodil 23. októbra 1946. Študoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, do vstupu do politiky pôsobil ako prevádzkový technik na Štátnom majetku v Spišskej Novej Vsi a predseda poľnohospodárskeho družstva v Iliašovciach. Po revolúcii sa stal členom Kresťanskodemokratického hnutia. Najprv pracoval ako zástupca primátora Spišskej Novej Vsi, potom ho zvolili za primátora. Na radnici zostal až do roku 2002.

V roku 2000 na Spiši spoluzakladal Dzurindovu SDKÚ. O dva roky sa za túto stranu zo sedemnásteho miesta na kandidátke dostal aj do parlamentu. O jeho vtedajšej pozícii v straníckej hierarchii najlepšie svedčí to, že v roku 2006 už do Národnej rady ani nekandidoval. Vo vedení SDKÚ si to vtedy vysvetľovali rozpormi v košickej krajskej organizácii.

V posledných rokoch sa vrátil do okolia Spišskej Novej Vsi, prevádzkoval tam malé lyžiarske stredisko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie