Denník N

800-tisíc ľudí v 3. pilieri dostane čoskoro e-mail o výške budúceho dôchodku

Kto si sporí v niektorom z doplnkových dôchodkových fondov v treťom pilieri, dostane najneskôr do konca februára nový výpis zo svojho sporiaceho účtu, z ktorého sa dozvie napríklad aj to, aký bude mať dôchodok z tretieho piliera.

Ministerstvo práce vraví, že výpisy majú úplne nové informácie, ktorým sporiteľ aj lepšie porozumie. Hneď v úvode sa dozvie, koľko si už doteraz nasporil, koľko si mesačne v priemere prispieva a koľko mu prispieva zamestnávateľ.

Čo bude vo výpisoch

Dozvie sa tiež, aký by mu vyšiel dôchodok (v dnešných cenách), keby si rovnakým tempom sporil až do veku, kedy mu vzniká nárok na doplnkový starobný dôchodok. Správca jeho úspor mu túto informáciu poskytne pri troch scenároch vývoja – základnom, optimistickom a pesimistickom.

Bude tam informácia, koľko sporiteľ zaplatil doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS-ke) na poplatkoch. DDS-ky môžu dať do výpisu aj alternatívnu prognózu. Ak si mladý človek sporí v konzervatívnom fonde, DDS-ka mu môže ukázať, čo by sa stalo, keby sa presunul do rizikovejšieho fondu, ktorý má však vyšší potenciál výnosu. Alebo ako by vyzeral jeho dôchodok z tretieho piliera, keby si prispieval mesačne vyššiu sumu.

DDS-ky už začali výpisy posielať, mali by to stihnúť do konca februára. Výpisy zasielajú elektronicky na e-mailovú adresu, kto chce výpis na papieri, musí o to DDS-ku požiadať, stačí tam zavolať.

„Momentálne pripravujeme obdobnú zmenu výpisov aj v druhom pilieri. Predpokladáme, že v roku 2021 by mohli ísť prvé nové zaujímavé a zrozumiteľné výpisy aj sporiteľom v II. pilieri,“ hovorí šéfka sekcie sociálneho postenia a dôchodkového sporenia ministerstva práce Jana Kolesárová.

Ako sa darilo fondom

V treťom pilieri si aktuálne sporí zhruba 800-tisíc ľudí. Priemerný mesačný príspevok sporiteľa je necelých 18 eur a zamestnávateľa 29 eur.

Na trhu sú dnes štyri DDS-ky, ktoré spravujú príspevkové a výplatné fondy. Nepriaznivý vývoj na finančných trhoch v minulom roku sa pre

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie