Denník N

Orbánov plot a Stop Soros v praxi: reportáž z najstráženejšej hranice v Európe

Trať Horgoš – Röszke zasypaná snehom a opustená. Rovnako prázdna tehelňa Ciglana na okraji Subotice, kde ostal po utečencoch tanier. Foto N - Andrej Bán
Trať Horgoš – Röszke zasypaná snehom a opustená. Rovnako prázdna tehelňa Ciglana na okraji Subotice, kde ostal po utečencoch tanier. Foto N – Andrej Bán

V lete 2015 tu bolo dusno a sucho, teraz je treskúca zima a sneh. Stojíme na odstavenej zarastenej trati medzi srbským Horgošom a maďarským Röszke. Kedysi tu chodili davy utečencov, dnes je pustá.

Premiér Viktor Orbán rozohral viaceré paralelné vysoké hry. Najspektakulárnejšia je asi tá, ktorá sa týka legislatívy zvanej Stop Soros a ochrany európskej civilizácie, ako sám vraví, pred migrantmi (čítaj: votrelcami).

Antiimigračná hystéria je čiastočne z hľadiska verejnej mienky, ktorá Orbána naďalej podporuje, aj keď už o niečo menej ako kedysi, úspešná. Čiastočne je úsmevná a čiastočne alarmujúca, v dôsledku evidentných rozporov s princípmi právneho štátu a liberálnej demokracie, ako vládu v Budapešti upozorňuje Brusel.

Minulý týždeň vo štvrtok Európska komisia oznámila, že zosilňuje svoje legislatívne procedúry voči Maďarsku, pretože Budapešť kriminalizuje podporu pre migrantov. Vec sa možno ocitne pred Európskym súdnym dvorom.

Politické dôsledky a ich analýzy sú jedna vec, čo však hovoria správy z terénu?

Iba srnky, nijakí utečenci

„Sme tu správne?“ pýtame sa v duchu sami seba. Tu niekde pred viac ako tromi rokmi obetavý pastor reformovanej cirkvi Tibor Varga zo srbskej Subotice aj so svojimi dobrovoľníkmi vozili migrantom polievku a chlieb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie