Denník N

Na Slovensko dorazil známy podvod s bitcoinmi, zneužité osobnosti sa obracajú na políciu

Podvodníci zneužili meno a fotografie hudobníka Branislava Jobusa aj moderátora TA3 Petra Bielika. Jobus už sa obrátil na políciu, Bielik to zvažuje tiež.

Hudobník Branislav Jobus sa rozhodol investovať do bitcoinu a zarobil na tom 2,3 milióna eur. Takto znie vymyslený príbeh, ktorý sa na Facebooku ako platená reklama objavil veľkému počtu ľudí.

Výmysel, ktorý má ľudí motivovať k tomu, aby navštívili podvodnú stánku, pokračuje takto: Jobusov úspech si všimol známy moderátor televízie TA3 Peter Bielik a pozval si ho do relácie Téma dňa, kde sa aj jemu v priamom prenose podarilo zarobiť viac ako 230 eur za tri minúty.

Na bitcoine mali zázračne zbohatnúť aj bývalý futbalový brankár Ladislav Molnár a podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý sa priznal k daňovým podvodom a prenajíma byt expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer).

„Volajú mi kamaráti, známi a pýtajú sa ma, na čo som sa to dal nahovoriť,“ hovorí Jobus. „A ja im musím vysvetľovať, že moje fotografie a moje meno boli zneužité.“

Rovnako reagovali aj kamaráti moderátora Petra Bielika. „Boli zdesení, lebo vedia, že v relácii Téma dňa sa venujem najmä politike, takže boli v šoku, čo sa to deje,“ opisuje Bielik.

Braňo Jobus nikdy nebol hosťom jeho relácie. Keďže Bielik nemá konto na Facebooku, požiadal svojich priateľov, aby mu ukázali, ako reklama vyzerá. „Nepredpokladám, že Facebook nám dá informácie o tom, kto si tie odkazy objednal a zaplatil. Domnievam sa však, že v tomto prípade je za to spoluzodpovedná aj táto spoločnosť, lebo tieto informácie šíri,“ hovorí televízny moderátor.

Braňo Jobus už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. To isté plánuje urobiť aj Peter Bielik.

Ľudí podviedli vo viacerých krajinách

Ak si ľudia klikli na texty o Jobusovi, ocitli sa na stránke, ktorej vizuál pripomína spravodajský portál. Ide o ukradnutú grafiku britského bulvárneho denníka Daily Mirror.

Lživé texty sú napísané nedokonalou slovenčinou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie