Denník N

Európska komisia hrozí Slovensku pre výruby žalobou, Nízke Tatry sú plné holorubov (+ letecké zábery)

Pre rúbanie horských lesov hrozí Európska komisia Slovensku súdom. Máme najnovšie letecké zábery lesov a výruby vieme porovnať aj so snímkami z roku 1949.

Hlucháň na strome pri tokaní. Foto – Karol Kaliský

Má červenú škvrnu okolo oka a mohutný zahnutý zobák. Tetrov hlucháň, ktorý dokázal prežiť už od doby ľadovej, je veľký a silný vták, nezvláda však drancovanie slovenských lesov. Miznutie slovenského hlucháňa zároveň znamená, že s ním sa strácajú aj tisíce iných druhov zvierat a rastlín obývajúcich staré horské lesy.

Upozorňuje na to aj Európska komisia. V Bruseli spustili oficiálne konanie proti Slovensku (infringement) a ak do dvoch mesiacov nezmeníme prístup k ťažbe dreva a ochrane lesov, dá nás Komisia na Súdny dvor EÚ.

Iniciatíva My sme les preto žiada odchod ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS), ktorá stanovuje pravidlá lesníkom. „Je veľmi smutné a trápne, že potrebujeme až tlak z Európskej komisie na to, aby sme si uvedomili, že sme si takmer úplne a zvrchovane, najmä pod vedením nominantov národnej strany, zdevastovali naše prírodné dedičstvo,“ vyhlásil Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les. Ochranu lesov dlhodobo podľa iniciatívy ignorovali vlády pod vedením Roberta Fica aj Petra Pellegriniho.

Mapy: Ako za 12 rokov zmizli hektáre lesov

„Hlucháň nedokáže prežiť na rúbanisku ani v monokultúre. Potrebuje horské lesy,“ vysvetľuje vyštudovaný lesník, ochranár a filmár Karol Kaliský.

Najväčšie oblasti s hlucháňom boli v Nízkych Tatrách. Napriek tomu, že to je národný park, lesníci tam vytvorili holoruby aj vysoko v horách. Za posledných 15 rokov v Nízkych Tatrách zmizlo už viac ako 7000 hektárov lesov, a to nielen pre víchrice v rokoch 2004 a 2014, ale najmä pre masové výruby.

Vidno to napríklad na najnovších leteckých snímkach okolia Kráľovej hole, čo bolo prirodzené prostredie hlucháňa. Letecká snímka z roku 2018 ukazuje stovky štvorcových kilometrov, kde sú dnes namiesto lesa z roku 2006 holoruby.

Dve mapy v jednej: Ako mizli lesy v oblasti, kde žil hlucháň – ohraničené červenou (pohybom horizontálne prelistujte)


Od vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 populácia hlucháňa u nás klesla na polovicu, dnes ich na Slovensku žije odhadom 660 až 880. Ochranári už teraz vedia, že sa to bude ešte zhoršovať.

Po výruboch totiž hlucháne dokážu prežiť možno aj dvadsať rokov, no ich miznutie sa už nezastaví. „Ak vyrúbu rozhodujúcu časť starých lesov, už tam hlucháň vyhynie,“ varuje Kaliský.

Takto sa už hlucháň na Slovensku stratil napríklad v Strážovských vrchoch, na Poľane či v Považskom Inovci.

Masívny výrub lesov ukazuje aj ďalšie porovnanie leteckých snímok z Nízkych Tatier z okolia Čertovice,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie