Denník N

Rusi nedokážu Madura udržať pri moci, sú nepokojní, rozhodne armáda, hovorí analytik

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Odborník na Venezuelu Martin Rey si nemyslí, že by hrozila zahraničná intervencia vo Venezuele. Na ďalší vývoj v krajine bude mať veľký vplyv armáda, vraví v rozhovore.

Vo Venezuele už druhý týždeň pokračujú masové protesty na podporu opozície, ktorá chce, aby prezident Nicolás Maduro odišiel z úradu. Predseda parlamentu Juan Guaidó prevzal právomoci prezidenta a uznala ho väčšina latinskoamerických štátov či USA a vypísanie nových prezidentských volieb žiada aj EÚ. Proti je najmä Rusko, ktoré je spojencom Madura.

O tom, aký bude ďalší vývoj, prečo sa Venezuela dostala do takej situácie a akú úlohu v tom hrá Rusko a Kuba, hovorí český politológ Martin Rey.

V čom je základný rozdiel medzi protestmi z rokov 2014 a 2017 a tým, čo sa vo Venezuele deje dnes? Je ním hlavne to, že predseda parlamentu Juan Guaidó sa vyhlásil za prezidenta?

Guaidóovo vyhlásenie síce je dôležité, ale tým najpodstatnejším rozdielom je podpora zo zahraničia. V rokoch 2014 a 2017 sa okolité štáty verbálne postavili na stranu opozície, USA o čosi menej, no podpora zvonku nebola taká silná ako dnes. Latinskoamerické štáty, EÚ aj USA tentoraz majú omnoho silnejšie vyhlásenia a pristupujú aj ku konkrétnym krokom, ktoré Madurovi znepríjemňujú život, čo je absolútna novinka. Zároveň je na Madura zameraná väčšia pozornosť a nemôže si dovoliť to, čo by mohol, ak by situácia vo Venezuele nebola taká sledovaná.

Predstavitelia Spojených štátov viackrát uviedli, že všetky možnosti sú na stole. A hoci jeho vyjadrenia zrejme treba brať s nadhľadom, Trump v minulosti spomenul aj vojenskú intervenciu. Viete si predstaviť zahraničnú intervenciu vo Venezuele?

Nepovažujem to za pravdepodobné. Myslím si, že proti Madurovi budú používať skôr diplomatické a ekonomické prostriedky. Nemyslím si, že intervencia je reálna, či už zo strany USA, alebo tých, ktorí režim podporujú – Rusko, Turecko alebo Čína.

Kritici USA hovoria, že chcú zvrhnúť Madura a dosadiť si človeka, ktorý im bude vyhovovať.

Často zaznieva, že Spojené štáty rozpútali konflikt vo Venezuele a dosadili tam neznámeho politika, čím sa snažia získať si vplyv. Pravdou však je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie