Denník N

Žilinka je eso Smeru

Generálny prokurátor Maroš Žlinka. Foto N – Vladimír Šimíček
Generálny prokurátor Maroš Žlinka. Foto N – Vladimír Šimíček

Zvolením spoločného kandidáta by Robert Fico pomohol aj svojmu Smeru.

Autor je politológ

Vypísanie novej voľby šéfa NKÚ, to je kytica na ospravedlnenie sa opozícii za odvolávanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. Táto kytica má ostne, preto ju bolo potrebné uchopiť opatrne. Donkichoti z radov „nevládnych“ poslancov na to prišli neskoro, takže okrem nadšenia tu máme aj ich klasické boliestky.

Spoločný kandidát sa od nich nedal čakať, pretože karty rozdával a v duchu konšpirácie sám sebe namiešal Smer. Teda vrabce čvirikajú minimálne o dvoch kartách s menami Crkoňová a Mitrík. Vidinu jednotnej opozície tak poľahky v očiach verejnosti narúšajú traja poslanci a dvojica nimi navrhnutých kandidátov.

Smer slávi úspech hneď na niekoľkých frontoch: ústretové gesto voči verejnosti, veď predsa chce riešiť neštandardný stav na NKÚ. Podľa dohôd ponúka kreslo predsedu úradu opozícii, no tá je v takom dezolátnom rozpoložení, že vygenerovala vzápätí troch kandidátov. Vládna strana je však po niekoľkých rokoch kľučkovania, po Paškovi, po Váhostave a v predvolebnom roku veľkorysá.

Nič to, nevedia sa dohodnúť, my máme väčšinu, je to naša zodpovednosť, hlási premiér. Predseda NKÚ bude zvolený. Blíži sa uhorková sezóna, ale hlavne ide o načasovanie. Treba vo verejnosti pred letom po tej „Balade o podvodných Váhostavoch“ zanechať dobrý dojem. Dvadsiateho mája sa zvolí predseda kontrolného úradu a 23. mája bude predstavený ďalší sociálny balíček. Aby bol efekt dokonalý, suita zo Súmračnej by musela opäť raz prekvapiť.

I keď sa hovorí, že Mitrík i Crkoňová sú akoby kandidátmi vládneho zoskupenia, nominant KDH a veľkej časti opozície Žilinka je esom Smeru. Voľbu Mitríka či Crkoňovej by Fico a spol. svojim voličom nemali najmenší problém vysvetliť a nemajú ani najmenší problém ich zvoliť. Prirodzene, ak chcú znova víťaziť na viacerých frontoch, najlepšou voľbou je pre nich Maroš Žilinka.

Je v záujme smerákov, aby nedávali dôvody opozícii na ďalšie „výkriky“ o NKÚ a zalepili im ústa, pretože by pred voľbami stratili jednu z tém. Strana Smer by tým podporila svoj koaličný potenciál s KDH, lebo už si nemôže dovoliť situáciu z roku 2010, keď sa radšej všetci „zlepili“, aby nevládli s víťazom volieb. Ide o vabank – III. vládu Roberta Fica, a to už ani animozita voči bývalému štátnemu tajomníkovi Daniela Lipšica na ministerstve vnútra nemôže byť prekážkou.

Poistky existujú. Veď podpredsedom úradu je „náhodou“ Igor Šulaj, zakladajúci člen súčasnej vládnej strany. Jedna lastovička leto na NKÚ po desiatich rokoch HZDS „pozitív“ nespraví. Vláda by ukázala, že sa nového predsedu NKÚ neobáva. Už počujem premiéra, ako hovorí, že úrad je nezávislý, nech si plní svoje úlohy, kontroluje. Čiže niečo v zmysle, nemáme čo skrývať, a ak niekto niekde pochybil, nech nesie zodpovednosť. Do troch sekúnd, veď je pred voľbami!

Ak je niečo, čo je neočakávané, je to zvolenie Maroša Žilinku. Zvažované stiahnutie tohto kandidáta opozíciou by prinieslo len voľbu, ktorá nespraví ideálny, no pohodový výsledok pre Smer, ale horší koniec pre opozíciu. Lepšie je čakať, a ak si Smer zvolí vo svojom záujme ideálne riešenie, potom už len mlčať, pretože výhra bude na oboch stranách, i keď prináša každej zo zúčastnených strán čosi iné. Bzučanie po tom, ak by nebol zvolený ten „pravý“ opozičný kandidát, je legitímne, ale Fico ho aj tak stokrát prehluší vyslovením troch zaklínadiel: Frešo, Kuffa, Kvasnička.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie