Denník N

Miliardy v rope aj zbraniach. Prečo Putin tak veľmi podporuje Madura? (Kto stojí kde pri venezuelskej kríze)

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Proti Madurovi stojí aj Slovensko, legitímny je preňho len venezuelský parlament a Guaidó.

Obrovská politická a ekonomická kríza vo Venezuele, kde sa milióny ľudí búria proti autokratickému prezidentovi Nicolasovi Madurovi, sa dostala do fázy, keď sa jednotlivé krajiny sveta začali vymedzovať, na ktorej strane stoja.

Väčšina Západu, vrátane Slovenska, otvorene podporuje opozičného 35-ročného lídra Juana Guaidóa, respektíve volá, ako Európska únia, po nových voľbách. A autokratické krajiny spravidla stoja za Madurom.

Až 80 percent obyvateľov Venezuely by sa chcelo Madura zbaviť, tri milióny ľudí utiekli z krajiny pred hladom, HDP za posledných päť rokov klesol o polovicu a inflácia narástla na 1,7 milióna percent.

Nečudo, že Venezuela dostala podľa Economistu nálepku najhoršie riadenej krajiny v Latinskej Amerike.

Európska únia a väčšina jej krajín vyzvala Madura, aby do ôsmich dní zvolal nové a férové voľby, v opačnom prípade budú považovať za legitímneho lídra Guaidóa. Nové voľby žiada aj Nový Zéland.

Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová vyhlásila, že posledné májové prezidentské voľby neboli demokratické. Ak sa vývoj nezlepší, nasledovať podľa nej môžu sankcie.

Slovensko: Legitímny je len Guaidó a parlament

Slovenská diplomacia podľa svojho hovorcu Borisa Gandela podporila obe vyhlásenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej. V jednej z nich oznámila, že Únia vyjadruje plnú podporu venezuelskému Národnému zhromaždeniu, ako aj jeho predsedovi Juanovi Guaidóvi.

„SR sa nezúčastnila na inaugurácii Nicolása Madura (10. 1. 2019 v Caracase) a týmto krokom jasne signalizovala, že nepovažuje voľby, v ktorých sa Maduro stal prezidentom krajiny, za legitímne a demokratické,“ dodal Gandel.

Slovensko, ako súčasť Európskej únie a demokratického sveta, podľa neho považuje „Národné zhromaždenie na čele s Guaidóm momentálne za jediný legitímny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie