Denník N

Pomohol dokázať, že rasy neexistujú, teraz mu pre rasistické poznámky odobrali tituly

Foto - Fedor Pichanič
Foto – Fedor Pichanič

Nie je možné, aby „bieli“, ktorí sú evolučne oveľa mladší, oplývali inteligenciou vyššou ako „čierni“, z ktorých tí bieli vlastne pochádzajú.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Prednedávnom sa v médiách objavila správa, že známemu vedcovi, držiteľovi Nobelovej ceny, 90-ročnému Jamesovi Deweymu Watsonovi, odobrala vedecká inštitúcia Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), v ktorej Watson dlhý čas pôsobil, všetky čestné tituly. Dôvod?

Opakované rasistické poznámky – podľa menovaného má vraj takzvaná „biela kaukazská rasa“ rozumové schopnosti na vyššej úrovni ako ostatné ľudské „rasy“, teda „žltá mongoloidná“ a „čierna negroidná rasa“. Tento svoj názor prezentoval v televíznom dokumente.

Je na počudovanie, že asi najslávnejší žijúci genetik má takéto zmýšľanie a že s ním vyšiel na verejnosť. Bola to totiž práve jeho vedecká práca, ktorá ľudstvu objasnila, že niečo také ako rasa neexistuje nikde inde ako v mysliach ľudí. James Watson, spoluobjaviteľ štruktúry DNA a spoluzakladateľ projektu Human Genome, by to mal vedieť najlepšie.

Pozorovania oblohy viedli Kopernika k záveru, že Zem nie je stredom vesmíru. Štúdium galapágskych piniek priviedlo Darwina k teórii, že človek nie je korunou, ale iba jedným článkom tvorstva. Počítanie guľatého a hranatého hrášku zasa inšpirovalo Mendela k objavu dedičnosti a génov.

Opísanie štruktúry DNA, ako molekulárnej nositeľky génov, a prečítanie ľudského genómu, teda kompletného súboru ľudských génov zapísaných v DNA, nás zasa naučili, že pojem „rasa“ nemá žiadnu paralelu v genetickej informácii, a teda žiadnu oporu v biologickom systéme. Ide čisto o ľudský výmysel, o kultúrny konštrukt, ktorý spôsobil veľa zla. Vedenie laboratória zdôvodnilo svoje rozhodnutie tým, že názory doktora Watsona sú odsúdeniahodné a nevedecké.

Genocída menejcenných

Watson nie je zďaleka prvý vedec s takýmito názormi. Boli to práve prírodní vedci, uznávaní a zrejme aj veľmi cnostní, ktorí pojem „rasa“ uviedli do vedeckej terminológie. V prvej polovici 19. storočia žil vo Philadelphii lekár, prírodovedec a okrem iného aj vlastník rozsiahlej zbierky ľudských

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie