Denník N

Na obranu elít

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Darí sa nám naozaj tak veľmi zle, že opäť potrebujeme návrat ku gilotíne?

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tohtoročné Svetové ekonomické fórum v Davose ešte viac ako zvyčajne podnietilo ďalšie kolo oduševnenej kritiky elít, ktorá sa na pravici i na ľavici stala módnym politickým postojom. Na jednej strane ľudia ako prezident Trump či moderátori televízie Fox News naďalej kritizujú establišment „odtrhnutý od reality“ za to, že vraj jeho vinou idú veci k horšiemu. Na druhej strane, ľavičiari odsudzujú milionárov a miliardárov, ktorí slovami jedného spisovateľa zničili moderný svet.

Oba tieto kritické pohľady spája názor, že moderný svet je bezútešný. Jeho nositelia hovoria o nefunkčnom svetovom poriadku, o stagnujúcich príjmoch, o rastúcom pocite neistoty a o degradácii životného prostredia. Ale je takýto obraz skutočne pravdivý? Darí sa nám naozaj tak veľmi zle, že opäť potrebujeme návrat ku gilotíne?

Celosvetové zlepšenie

Čo sa týka najjednoduchšieho, ale tiež najdôležitejšieho meradla, ktorým je príjem, vidíme v skutočnosti úžasný pokrok. Od roku 1990 sa z extrémnej chudoby dostala viac ako miliarda ľudí. Podiel obyvateľstva sveta, ktoré žije v drsných podmienkach extrémnej chudoby, klesol z 36 na 10 percent, čo je najnižšie číslo v histórii. Ako poznamenal prezident Svetovej banky Jim Yong Kim, toto je „jedným z najväčších úspechov našej doby“. Z celosvetového hľadiska dramaticky poklesla aj nerovnosť.

A všetko toto sa stalo čiastočne aj preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie