Denník N

Cirkev suspendovala katolíckeho kňaza, ktorého obvinili zo zneužívania dieťaťa

Kostol v Kriváni, v ktorom naposledy pôsobil kňaz Ladislav Jurčík. Foto - Karol Sudor
Kostol v Kriváni, v ktorom naposledy pôsobil kňaz Ladislav Jurčík. Foto – Karol Sudor

Kňaz ponúkal deťom peniaze za to, že sa prebehnú po ihrisku nahé. Na zvláštne praktiky obvineného katolíckeho farára upozornil ďalší svedok.

Je pracovný deň tesne pred obedom, parkujem na zasneženej príjazdovej ceste pred kostolom s farou v obci pri Detve. Od roku 2011 tam slúži katolícky kňaz Ladislav J., ktorého muž po štyridsiatke nedávno obvinil, že ho ako dieťa sexuálne zneužíval.

Dialo sa tak údajne niekoľko rokov po sebe počas prázdnin na viacerých kňazových pôsobiskách. Obeť o tom informovala generálnu prokuratúru aj cirkevné orgány.

Farár obvinenie pre Denník N poprel, hoci obeti sa počas osobného stretnutia v decembri minulého roka priznal. Sľúbil vtedy, že o svojom prehrešku bude informovať biskupa a odíde z kňazského stavu.

Omše už neslúžil

Opakovane zvoním na fare, ale nik neotvára. Miestni mi neskôr vysvetľujú, že budova je rozsiahla a má viac východov, takže farár svoju prítomnosť v budove môže pomerne ľahko utajiť. Domáci znalci to vraj vedia rozpoznať podľa toho, či sú na konkrétnom okne zdvihnuté alebo zatiahnuté žalúzie.

Priamo v kostole stretávam milú staršiu pani z neďalekej Hriňovej. O vážnom podozrení zo zneužívania nepočula. Vysvetľuje, že dnešnú omšu záhadne zrušili. „Farár je asi na školení alebo učí náboženstvo v škole,“ vraví, berie do rúk tašky a pomaly odchádza.

Od miestnych ľudí sa dozvedám, že obvinený farár neslúžil omšu už ani deň predtým. Že sa čosi okolo neho deje, zaregistrovali najmä z večerných spravodajstiev televízií Markíza a Joj, ktoré o prípade informovali na základe reportáže Denníka N.

Niektorí vravia, že čosi tušili už dávnejšie, nikdy však nemali konkrétne informácie ani dôkazy. Redakcii Denníka N sa však po zverejnení článku ozval svedok, ktorý sa dlhšie pohyboval v blízkosti farára.

Prebehneš sa nahý za 20 eur?

Keď Ivan (jeho totožnosť má redakcia k dispozícii) v minulosti miništroval v kostole, všimol si viaceré farárove neštandardné praktiky. „V roku 2011 sa na fare z ničoho nič objavil malý chalan z iného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie