Denník N

Biznis roka nie je Váhostav, ale výkup pozemkov pod obchvat Bratislavy

Ilustračné Foto – TASR
Ilustračné Foto – TASR

Kým verejnosť debatovala, či pomáhať veriteľom Váhostavu desiatkami miliónov, pôdu pod bratislavskú diaľnicu vykupujú o stovky miliónov eur drahšie.

Štát je k majiteľom pozemkov pod trasami plánovaného bratislavského obchvatu neprimerane štedrý. Aj za poľnohospodársku pôdu im zaplatí cenu, ako keby si kupoval komerčné stavebné pozemky. Použije pritom oceňovanie, ktoré už roky funguje vo výkupe pozemkov pod diaľnice. Pri cene realít v okolí Bratislavy a veľkosti obchvatu na to bude potrebovať približne 300 miliónov eur (za to sa dá v Bratislave postaviť nová veľká nemocnica).

Kým sa vykupovali pozemky ďalej od veľkých miest, nebila rozšafnosť štátu pri vykupovaní pozemkov daňovníkov až tak do očí. Stavebné pozemky mimo miest nie sú tak dramaticky drahé. Bývalý šéf stratégie ministerstva dopravy Ján Kovalčík hovorí, že úradníci vedeli, že je to časovaná bomba, ktorá pri obchvatoch veľkých miest nutne vybuchne.

Ale neriešil to nikto. Stačilo len pár mesiacov, aby štát prijal férové a rozumné pravidlá na tvorbu cien pri výkupe pozemkov. Zjednodušene, stačilo povedať, že cena môže byť napríklad maximálne dvojnásobok trhovej ceny daného pozemku.

Ak sa štát rozhodne stavať diaľnicu a vie zdôvodniť, prečo práve tadiaľ, nie je povinný platiť majiteľom pozemkov oveľa viac ako reálnu ujmu za stratu ich majetku. Môže dokonca potrebné pozemky zamieňať za iné, nemusí hneď nakupovať za desať či až stonásobky trhovej ceny.

Ale pre Smer bolo rozumnejšie zaplatiť 300 miliónov eur, ako veci nanovo premyslieť a za to isté napokon minúť len desiatky miliónov.

Pre všetkých ostatných, ktorí tu žijú, je nespravodlivé, ak štát takto upláca niektorých majiteľov pozemkov okolo Bratislavy. Bez ohľadu na to, či nimi sú ich dlhodobí vlastníci alebo špekulanti, ktorí sa k pozemkom dostali len pred pár mesiacmi.

Štát tvrdí, že nemá dosť peňazí na to, aby postavil bratislavský obchvat za vlastné, a preto plánuje PPP. No potom sa jeho diaľničná spoločnosť len na výkup pozemkov rozhodne minúť z veľkej časti zbytočne 300 miliónov.

Ak si to máme vysvetliť ako babráctvo, tak by sme mali skákať z okna pri predstave, že tá istá partia organizuje PPP tender za približne štyri miliardy eur.

Ak si to predstavíme ako komplot, ktorého cieľom bolo zarobiť priekupníkom na pozemkoch, zostáva už len dúfať, že sa na pôde napasú dosť a na PPP sa vykašlú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Obchvat Bratislavy

Komentáre

Teraz najčítanejšie