Denník N

Katar je majstrom Ázie, s naturalizovanými hráčmi nemusí byť na MS na odpis

Katarčania oslavujú. Foto - tasr/ap
Katarčania oslavujú. Foto – tasr/ap

Tréner Kataru Félix Sánchez Bas novinárom na tlačovej konferencii pred finálovým zápasom Ázijského pohára proti Japonsku povedal, že ide o najväčší zápas v histórii krajiny.

A nepreháňal – Katar naozaj nemá takmer žiadnu futbalovú tradíciu. Pred pár rokmi ešte patril k prinajlepšom priemerným ázijským celkom, ale dnes má jeden z najlepších tímov na kontinente, s ktorým sa v piatok po prvýkrát v histórii stal jeho majstrom.

Legendárny záložník Barcelony Xavi Hernández, ktorý momentálne pôsobí v katarskom tíme Al Sadd, pred šampionátom tipoval práve finále Kataru s Japonskom. Japonci sa pravidelne kvalifikujú na svetové šampionáty, ale s Katarom sa veľmi nepočítalo – preto sa Xaviho predpoveď brala s rezervou a s ohľadom na to, že ho krajina v podstate platí.

Katar však vyhral všetky zápasy na turnaji, v semifinále porazil domáce Spojené arabské emiráty 4:0 a napokon aj vo finále skúsenejších Japoncov 3:1. V porovnaní s ostatnými mužstvami vynikal dobrou organizáciou hry a skvele zvládnutými protiútokmi.

Na turnaji prekvapil. Xavi ešte pred rokom v rozhovore pre TifoFootball hovoril: „(Katarčania) sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie