Denník N

Usmievajte sa, ste predsa žena

Usmievajúce sa ženy začala spoločnosť oceňovať a vyžadovať až za moderných čias.

Denník N nedávno zverejnil článok, v ktorom odborníčky a odborníci hodnotili bilbordy prezidentských kandidátok a kandidátov. Objavila sa tam aj veta Anny Šovčíkovej z firmy Restartup: „Celkovo je škoda, že Zuzana Čaputová sa trochu viac neusmieva, prospelo by jej to.“ Pri ostatných kandidátoch sa o úsmevoch nehovorilo nič.

To, že od žien sa očakávajú či dokonca požadujú úsmevy pomaly v každej situácii, je bežná vec. Dokonca aj keď sa uchádzajú o vážny úrad vo vážnych časoch a myslia to vážne.

Keď pred časom hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová odporúčala predsedníčke snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, aby „sa viac usmievala, lebo by to prospelo aj krajine“, uverejnila CNN na svojom webe analýzu o tom, že Pelosiová nie je zďaleka jediná politička, čo dostala takúto radu. Vypočuli si ju aj iné ženy v politike, a to bez ohľadu na stranícku príslušnosť, pričom im ju dávali ako ženy, tak aj muži. CNN napísala, že výzvy na úsmev niektorí ľudia považujú za sexistické.

Na to, aby sa viac usmievali, však, často aj úplne neznámi ľudia, vyzývajú nielen političky. Niekedy sa to dá zniesť, niekedy je to už na hrane a občas aj za ňou: napríklad keď ide žena po ulici a muž či skupinka mužov na ňu začne pokrikovať, prečo sa na nich neusmieva.

Vedia to od detstva

Úsmev na počkanie sa od žien očakáva akosi automaticky. Dievčatám odmalička

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie