Denník N

Od Adama: ako sa z popierača holokaustu stal ešte väčší popierač holokaustu

Mladí ľudia, Lívia zo Spišskej Novej Vsi či Adam z Bardejova, objavili pre kotlebovskú scénu pôvab videí natáčaných kdesi v obývačke. Oslovujú státisíce.

Nedávno som bol na srbsko-maďarskej hranici, keď sa mi ozval redaktor RTVS. Vraj čo hovorím na široko zdieľané a komentované video s popieračom holokaustu. Nechápal som. Po chvíľke mi „doplo“, že ide asi o video so študentom Adamom z Bardejova.

Rozpamätal som sa, že ten bol už dávnejšie, v novembri 2017, spoločne s inými miestnymi študentmi hosťom diskusie občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, ktorú som moderoval – v tamojšej synagóge.

Čo sa stalo

Diskusia trvala dve hodiny, jej celý záznam vyhotovený Danielom Klembarom bol a naďalej je bez väčšieho povšimnutia (a agresívnych reakcií) takmer rok a štvrť na stránke .týždňa. Prečo teraz tá hystéria? – opýtal som sa sám seba.

Netrvalo dlho a ozvala sa mi Eva Mosnáková, 90-ročná pani preživšia holokaust, ktorá venuje svoj čas a energiu tomu, že obetavo chodí (nielen) s našou iniciatívou diskutovať o holokauste, fašizme a neonacizme po celom Slovensku. Takisto bola z „kauzy Adam“ zmätená, bola dokonca jedným z hostí onej diskusie a dobre sa na ňu aj na Adama pamätá.

Stalo sa to, že ďalší hosť našej bardejovskej diskusie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie