Denník N

Šíri sa hoax, že Rómovia dostanú zadarmo drevo. Vyrobili ho weby, ktoré pomáhajú Kotlebovi

Šíri sa ďalší hoax, ktorý živí nenávisť k Rómom.
Šíri sa ďalší hoax, ktorý živí nenávisť k Rómom.

Weby s názvom „Prehľad správ“ a Magazin1.sk navodzujú dojem, že sú to štandardné spravodajské denníky, v skutočnosti propagujú aktivity ĽSNS.

Stovky Slovákov na Facebooku zdieľajú hoax o tom, že Rómovia dostanú zadarmo drevené palivo na kúrenie. Vychádza z článkov, ktoré publikovali dva málo známe weby: Prehladsprav.sk a Magazin1.sk. Obe stránky sa tvária ako spravodajské denníky, v skutočnosti ide o dezinformačné weby.

Web Magazin1.sk je podľa autorov projektu Blbec.online spojený s blogerom Máriom Vidákom, ktorý kandidoval za ĽSNS v župných voľbách. Druhý web, Prehladsprav.sk, má nejasné pozadie, intenzívne však propaguje aktivity Kotlebovej strany.

Články v titulku oznamujú, že „vojenské lesy chcú darovať drevo Rómom“ alebo že „Rómovia budú dostávať zadarmo brikety a drevo z našich lesov“.

Na Facebooku sa pod článkami množia nadávky a komentáre, že Rómovia dostanú zase niečo zadarmo alebo že ostatným obyvateľom teraz zdražie cena paliva.

Autori hoaxu prekrútili informácie, ktoré minulý týždeň zverejnil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

Ravaszov úrad sa dohodol s podnikom Vojenské lesy a majetky, že zapojí Rómov v okrese Stará Ľubovňa do spracovania drevného odpadu.

Vojenské lesy poskytnú obciam drevný odpad a lis na jeho spracovanie. Lis by mali obsluhovať prevažne Rómovia na aktivačných prácach, ktorí na ňom budú vyrábať brikety. Toto palivo bude patriť obci, ktorá ho môže za nižšiu cenu predávať miestnym obyvateľom.

Cieľom projektu je, aby miestni obyvatelia nechodili načierno rúbať stromy, ale dostali možnosť si palivo odpracovať. „V celom procese nikto nedostane nič zadarmo,“ hovorí Ravasz.

Informácie uvedené v oboch článkoch vyvrátilo aj ministerstvo obrany, ktoré zodpovedá za vojenské lesy.

„V nijakom prípade nejde o rozdávanie ani darovanie drevnej hmoty marginálnym skupinám obyvateľstva. Tento projekt, naopak, podporí pracovné návyky dlhodobo nezamestnaných spoluobčanov,“ povedala hovorkyňa Danka Capáková.

Mário Vidák, neúspešný kandidát

Weby Magazin1.sk aj Prehladsprav.sk sa tvária ako nezávislé spravodajské portály. Od skutočných médií sa líšia v tom, že nemajú zverejnené mená redaktorov ani názov vydavateľa. Niektoré články na webe Prehladsprav.sk sú podpísané, nie je však isté, či ide o skutočné mená.

Web Magazin1.sk začal fungovať len pred pár týždňami a je spojený s blogerom Máriom Vidákom, ktorý v roku 2017 kandidoval za ĽSNS za poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. Vidáka bolo predtým vidieť na viacerých kotlebovských akciách spolu s poslancom Milanom Mazurekom. Po neúspešných voľbách sa na rok odmlčal.

Vidák mal na kandidátke uvedené zamestnanie „pracovník SBS“. Na Facebooku má fanúšikovskú stránku, ktorú sleduje 16-tisíc ľudí. V minulosti ju viackrát zablokovali, opakovane na nej zdieľal manipulatívne príspevky.

Ako zistili autori projektu Blbec.online, ktorí sa venujú mapovaniu dezinformačnej scény, Vidák upravuje aj články na webe Magazin1.sk. Cez svoju facebookovú stránku ich následne aj ďalej šíri.

Magazin1.sk pravidelne informuje o aktivitách Kotlebovej ĽSNS, nekriticky však pristupuje aj k niektorým ďalším politikom, ktorí sa tvária ako bojovníci proti systému: napríklad k Štefanovi Harabinovi, Robertovi Švecovi či poslancovi Smeru Ľubošovi Blahovi.

Denník N oslovil aj Vidáka, spýtali sme sa ho na zavádzajúci článok o Rómoch. Vidák odpísal, že ďakuje za upozornenie. Článok však zostal naďalej publikovaný, autor len z titulku vyhodil slovíčko „zadarmo“. K prepojeniu na web Magazin1.sk sa nevyjadril.

Mário Vidák s poslancom Mazurekom na jednej z kotlebovských akcií v roku 2017. Foto – FB M. Vidáka

„Prehľad správ“ propaguje ĽSNS

Druhý spomínaný web, s názvom Prehladsprav.sk, je menej priehľadný. Rozbehol sa v polovici roka 2018, jeho články bežne zdieľajú viacerí Kotlebovi poslanci ako Ján Mora či Milan Mazurek.

Aj tento web propaguje aktivity ĽSNS, v pondelok napríklad priniesol informáciu o tom, že ĽSNS uspela na súde s týždenníkom Plus 7 dní, ktorý napísal, že kotlebovci kúpili za stranícke peniaze rodinný dom. V titulku oznámil, že túto informáciu vie ako prvý.

Tento web má uvedenú len jednu e-mailovú adresu. Denník N cez ňu kontaktoval administrátora, odpoveď neprišla.

O stanovisko k obom webom sme doobeda požiadali aj poslanca Milana Uhríka, ktorý funguje ako hovorca strany. Jeho prípadné vyjadrenie zapracujeme do článku.

Takto vyzerá pôvodný Ravaszov status, ktorý v článkoch prekrútili

Podobný ako Hlavné správy

Kotleba sa mohol donedávna oprieť o podporu prokremeľského webu Hlavné správy, ktorý ho propagoval aj pred voľbami 2016. Minulý rok však Hlavné správy začali nekriticky pretláčať Štefana Harabina.

Na tento posun sa priamo na Hlavných správach sťažoval aj Milan Uhrík. „JUDr. Harabin je na Hlavných správach propagovaný takmer každý deň. Viac ako Mistrík v tendenčne zameranom Denníku N. Naozaj, všímajte si to,“ písal Uhrík v júli 2018 vo svojom blogu.

Práve v tomto čase sa začal aktivizovať web „Prehľad správ”, ktorý má podobný spôsob fungovania ako Hlavné správy. Preberá aj informácie z agentúry TASR, medzi ktoré následne zakomponuje vlastnú tvorbu, v ktorej výdatne propaguje Mariana Kotlebu.

Bežný čitateľ si však môže myslieť, že vidí len štandardný spravodajský portál. Vďaka tomu môže mať väčšiu tendenciu zdieľať ho kamarátom, než keby mal tento web oficiálnu nálepku ĽSNS.

„Pre kotlebovcov, ale aj všeobecne pre ostatných extrémistov je cenné, ak ich naratívy šíria aj zdanlivo neutrálne portály. Takto dostávajú svoje témy aj k čitateľom, ktorí by inak mohli odmietnuť čokoľvek, čo je spojené s ich toxickou značkou,“ poznamenal aktivista Juraj Smatana, ktorý sa venuje fungovaniu dezinformačných webov.

Web „Prehľad správ“ vyzerá ako štandardný spravodajský portál, ale pomáha nekriticky propagovať ĽSNS.

Facebook proti ĽSNS zasiahol

Kotlebovci boli dlhodobo na Facebooku veľmi silní. Denník N začiatkom roka 2017 spočítal, že členovia alebo sympatizanti ĽSNS ovládajú okolo 140 facebookových stránok. Jednou z najplyvnejších bola aj stránka Mária Vidáka, ktorý sa vtedy otvorene hlásil ku Kotlebovi.

Neskôr Facebook časť z týchto stránok zablokoval, pretože vyhodnotil, že porušujú pravidlá tejto sociálnej siete. Kotlebovci si následne začali dávať väčší pozor.

Pokiaľ by teraz mali k dispozícii ešte spriaznený portál, mohlo by to byť pre nich cenné aj v tom, že na takýto web Facebook nedosiahne. Články tohto webu však môžu mať významný dosah, pokiaľ ich členovia ĽSNS začnú hromadne zdieľať na svojich profiloch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie