Denník N

Chodila na najnebezpečnejšie miesta sveta, jej značkou bola páska cez oko. Smrť reportérky Asadovi muži zapili

Marie Colvinová počas Arabskej jari v Káhire. Foto - ap
Marie Colvinová počas Arabskej jari v Káhire. Foto – ap

Americký súd žiada od sýrskeho režimu 300 miliónov dolárov za úmyselnú vraždu vojnovej reportérky Marie Colvinovej.

Keď milióny ľudí cez víkend sledovali finále amerického futbalu a s ním spojené reklamy, mohli uvidieť aj jej tvár. Americký denník Washington Post si v krátkom videu postavenom na vlastnom slogane „Demokracia umiera v temnote“ uctil dvoch zavraždených novinárov.

Džamála Chášukdžího, zavraždeného a rozkúskovaného minulý rok na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, a Marie Colvinovú, americkú vojnovú reportérku, ktorá zahynula v roku 2012 pri vládnom obliehaní sýrskeho mesta Homs.

Po siedmich rokoch sa jej rodine, kolegom a priateľom dostalo aspoň symbolickej spravodlivosti, keď súd minulý týždeň vo Washingtone vyniesol verdikt, že ju úmyselne zavraždil režim sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

Novinárka, ktorá bola ľahko rozpoznateľná svojou páskou cez oko, zomrela vo veku 56 rokov. Spolu s ňou zahynul aj francúzsky fotograf Remi Ochlik (28).

Francúzsky fotoreportér Remi Ochlik, ktorý zahynul spolu s Marie Colvinovou počas ostreľovania Homsu vládnymi jednotkami. Foto – TASR/AP

Marie Colvinová išla do Sýrie, hoci vedela, že je to mimoriadne riskantné. Novinárov si ako svoje terče vyberali džihádisti aj sýrsky režim, ako sa ukázalo v jej prípade.

Colvinová, ako ju opísal Jason Rezaian z The Washington Post, venovala celú svoju kariéru jednému. Byť svedkom príšerných vecí, ktoré chcela svetu vyrozprávať. „Bola známa, pretože chodila na miesta, kam iní nešli, rozprávala sa s ľuďmi, ktorí boli zvyčajne ignorovaní, a písala zrozumiteľne a účelovo tak, aby ten chaos ozbrojeného konfliktu priblížila svojim čitateľom, ktorí boli niekedy aj pol sveta vzdialení.“

Do Homsu sa dostala tajne a nelegálne, aby opísala príbeh obliehaného mesta v nemilosrdnej občianskej vojne, ktorá bola ešte len vo svojich začiatkoch. Rok predtým to v Sýrii vyzeralo ako nádejné pokračovanie Arabskej jari, ktorá sa neskôr zvrhla na dlhú, dodnes neskončenú krvavú občiansku vojnu.

Páska odvahy

Tá páska cez oko, značka odvahy, bola spomienkou na zranenie, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie