Denník N

Zisk z otcovskej dávky

Autor je analytik INESS

„Pani Amália získa celkový profit z materského 5100 eur“ – to je citácia z dobre známej knihy, ktorá sa zaoberá dávkami pre rodičov. Je to presne vypočítaný výsledok maximálnej hodnoty funkcie pri stanovených obmedzeniach. „Pán Peter nezaplatí na poistení ani euro, ale rodina získa ďalších 7700 eur.“ Maximalizácia funkcie v prípade otcov prináša ešte vyšší zisk.

Tieto výpočty poukazujú na to, kam sa dnes systém sociálneho zabezpečenia a v ňom systém sociálneho poistenia dostali. Jeho funkciou už nie je pomáhať núdznym, ale presúvať peniaze z jednej kôpky na druhú. Kto je nešikovný, dostane menej, kto je šikovný, dostane viac. Prevracia solidaritu na hlavu, lebo návod na zisk Amálie nie je určený núdznym, tí si dobrovoľné odvody v maximálnej výške zaplatiť nemôžu. Naopak, učí strednú triedu, ako vytiahnuť zo systému čo najviac zdrojov.

Tento systém prevrátil pravicového konzervatívneho rodiča naruby. Ten už neplatí dane, aby pomáhal, ale aby ich dostal, samozrejme, v rámci zákona zase nazad. Krásne to ilustroval istý František, ktorý sa pri otázke, načo tie peniaze z materskej potrebuje, asi preriekol a uviedol, že odkladá dcére na štúdium. Áno, z priemernej dávky otcovskej vo výške 840 eur, ktorá je o 350 eur vyššia ako priemerný dôchodok muža, sa už šetriť dá. Lenže toto má byť zmysel systému sociálneho poistenia?

„Sociálna poisťovňa odoprením dávky otcovi zabíja jeho dieťa,“ zaznelo tiež v éteri. Z mamičiek a detičiek sa stali obete, teraz k nim pribudli oteckovia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie