Denník N

Gumové hračky do kúpeľa sú skrýšou pre pleseň

Foto - Flickr.com/Nick Harris
Foto – Flickr.com/Nick Harris

Keď nájdete guču slizu v detskej hračke do vane, radšej ju jednoducho vyhoďte, aj keď platí, že zdravému dieťaťu takáto pleseň neublíži.

Píše Jenny Marderová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Práve som robila každoročnú inventúru nepotrebných hračiek, keď som spravila osudovú chybu. Zdvihla som gumový pískací bubon, stlačila ho a z neho vyletelo akési slizké sivočierne svinstvo.

„Bože, čo to bolo?“ preletelo mi hlavou. Vzala som kuchynský nôž a zapichla ho do gumovej hračky. Tušila som správne – vo vnútri bubna sa nachádzala vrstva čohosi tmavého a hlienovitého. Pleseň.

Bubon som našla medzi hračkami, s ktorými sa deti niekoľkokrát do týždňa kúpu. V rovnakej vode vysedávajú a spievajú si, kým sa im koža na prstoch celkom nezošúverí. Z rovnakej vody robí moje päťročné dieťa bublinky, ktoré si rozmazáva po tvári. V rovnakej vode si moja jednoročná dcéra neraz odchlipne z detského pohárika, ešte kým ju stihnem zastaviť.

Pleseň sa dostane všade

Iste, nie som zástancom pitia vody z vane, no doteraz ani nepatrilo na čelo môjho zoznamu zdravotných rizík. Uisťovala som sa, že deti pijú vodu z vane odjakživa, takže čo zlé by sa mohlo stať? Pleseň z útrob gumového bubna ma však presvedčila, aby som nad tým ešte popremýšľala.

Pravdou je, že vyhnúť sa plesni si vyžaduje veľa práce. Žijeme na severe Virgínie, kde sú letá dusné a vodná para neustále visí vo vzduchu. Len čo sa zbavíme plesni v jednom kúte, vyskočí z ďalšieho. Našla som ju na strapcoch dcérinej detskej stoličky, v štrbinách synovho pohárika aj pod protišmykovou podložkou do vane.

Nie som v tom sama. Stačilo pár kliknutí na internete a narazila som na nespočetné množstvo príbehov, ako zhrození rodičia objavili pleseň vo vani, kde sa zabývala v obľúbenej žuvacej hračke ich dieťaťa.

Preto som sa s otázkami obrátila na expertov. Mikrobiológ Frederik Hammes mi prezradil, že túto tému považuje za „veľmi podceňovanú“, teda minimálne z mikrobiálneho pohľadu.

Je to len otázka času

Hammes vlani viedol výskumný tím, ktorý skúmal 19 hračiek do kúpeľa z piatich švajčiarskych domácností. Rozrezali ich, skúmali mikroorganizmy a sliz v ich vnútri a na jednom štvorcovom centimetri takejto hračky našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie