Denník N

Máte pár tisíc eur v banke alebo chcete investovať 100 eur mesačne? Ekonóm radí, čo s nimi

Foto - archív M. Mešťana
Foto – archív M. Mešťana

Michal Mešťan je ekonóm Univerzity Mateja Bela a dátový analytik portálu ManažérÚspor.sk, ktorý detailne sleduje a porovnáva, ako zarábajú fondy v druhom pilieri, treťom pilieri a podielové fondy predávané na Slovensku. V rozhovore okrem iného vysvetľuje:

  • na čo si dávať pozor, keď vás chcú v banke presvedčiť na podielový fond alebo tretí pilier,
  • čo robiť, keď si chcete sporiť okolo 100 eur mesačne alebo máte pár tisíc eur, ktoré chcete zhodnotiť,
  • kedy sa oplatia dobrovoľné príspevky v druhom pilieri, tretí pilier a kedy iný typ sporenia alebo investície,
  • ako reagovať, keď prerábate,
  • kedy neplatíte pri investovaní dane.

Stáva sa, že keď klient v banke rieši napríklad hypotéku alebo bankový účet, pracovník banky sa ho spýta, či by nechcel investovať do podielového fondu alebo si sporiť v treťom pilieri. Môže ho presviedčať aj tým, že ponúkaný fond dosiahol za posledných pár rokov slušný priemerný výnos, takže sa oplatí. Ako by mal človek v tej chvíli na ponuku zareagovať?

Dôležité je, aby sa nerozhodoval pod vplyvom emócií a určite nie hneď. Mal by ísť domov, pozrieť sa na to ešte raz, prípadne sa poradiť s niekým, kto sa v tom vyzná. Zamestnanec v banke je školený na to, aby vám niečo predal. Nepriamo vás môže presvedčiť, aby ste si vybrali produkt, ktorý nepotrebujete alebo nemusí byť pre vás ten najlepší.

Aj keď mnohí vedia, že sa netreba rozhodovať hneď, predajca môže podať informáciu tak, že v tej chvíli sa im zdá, že sa to naozaj oplatí. Predajca pritom nemusí vôbec klamať, možno len niečo zdôrazní viac na úkor inej informácie.

Keď raz za čas spravíme v pobočkách bánk mystery shopping, vidíme, že síce hovoria pravdivé informácie, ale často povedia iba

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie