Denník N

Moderátorka, ktorá musela odísť z TA3: Žena nie je hlúpa len preto, že vloguje o kráse

Zuzana Závodská. Foto N - Vladimír Šimíček
Zuzana Závodská. Foto N – Vladimír Šimíček

Moderátorka Zuzana Závodská musela po ôsmich rokoch odísť zo spravodajskej televízie TA3, lebo na svojom vlogu skritizovala kozmetiku lekárky Aleny Pallovej.

Zuzana Závodská (37) osem rokov uvádzala správy v TA3, predtým moderovala aj v Slovenskej televízii a v rozhlase. V rozhovore hovorí:

  • ako vyzerá práca moderátorky v spravodajskej televízii,
  • či si v TA3 všimla politické alebo biznisové tlaky,
  • čo si myslela o častej účasti Andreja Danka v diskusiách TA3,
  • prečo ju znechutila tlačovka Mariana Kočnera vysielaná naživo,
  • prečo začala na Youtube nakrúcať vlogy o kozmetike aj kráse,
  • aj prečo musela z televízie odísť.

Odkiaľ pochádzate?

Z Košíc.

Do Bratislavy ste prišli až na vysokú?

Áno.

Ak sa nemýlim, študovali ste slovenský jazyk a literatúru a pedagogiku. Učiť ste nechceli?

Chcela som sa zaoberať niečím, čo ma bude baviť. Jazyk a literatúru som vždy milovala. Nemyslela som na to, že by som chcela učiť, pedagogiku som si pridala až po intervencii rodičov, ktorým záležalo na tom, aby som študovala aj niečo praktickejšie. Pôvodne som si chcela dať estetiku, ale rodičia kombináciu slovenčiny s estetikou považovali za úplnú smrť.

Žurnalistiku ste nezvažovali?

Nenapadlo mi to. Rada som písala, ale skôr beletristické útvary. No nikdy som sa necítila dosť silná, aby som k tomu nejako viac tiahla. Ani k žurnalistike ma na strednej nikto neviedol.

Brigádovali ste popri vysokej?

Áno, robila som telefonistku v call centre, zisťovala som názory spotrebiteľov či verejnú mienku. Klasická študentská brigáda, ktorá sa dala stíhať popri škole. Výhodou bolo, že tá firma sídlila neďaleko internátov. Pomohlo mi to vycizelovať sa v komunikácii, keďže som musela byť pripravená na 1500 rôznych ľudských reakcií. A okrem toho som robila aj opatrovateľku detí.

Takže stále žiadny nábeh na žurnalistiku. Ešte aj po škole ste, myslím, nastúpili do banky, nie?

Áno. V tom čase som písala diplomovú prácu o budovateľskej literatúre. Moja mama, ktorá celý život pracovala na úrade práce, ma tlačila k tomu, aby som si rozposielala životopisy, nech môžem hneď po škole nastúpiť do práce. Veľmi som neriešila, čo ma zaujíma, podstatné bolo zamestnať sa. Prezerala som teda inzeráty rad za radom a tam, kde som spĺňala podmienky, som si poslala CV. Už ani neviem, ako som pohovor v banke zvládla. Zrazu som sa len ocitla v treťom kole, kde som chaoticky, ale predsa vyrátala nejaký matematický príklad s hypotékou a zobrali ma.

Čakalo vás miesto za priehradkou v pobočke?

Áno, aj keď už na školeniach som cítila, že to nie je úplne pre mňa. No rok som robila klientskú pracovníčku v pobočke banky v Auparku. Zažívala som tam rôzne veci, aj to, keď do mňa jeden z klientov od nervov hodil kovový trojuholník s mojou menovkou. Nebola to nezaujímavá robota, ale ani jednoduchá. Ľudia v pobočkách v nákupných centrách robia na dvanásťhodinové zmeny v priestore bez prirodzeného svetla a kyslíka. Cítila som, že to nie je pre mňa, ale nevedela som sa zorientovať v tom, čo by som so svojimi zručnosťami mohla robiť.

Ale potom prišla práca v rozhlase, nie?

Ešte pred nástupom do rozhlasu som robila v malej firme, ktorá sa volá Hemisféry a zaoberala sa vzdelávaním. Predávali jazykové kurzy a psychovolkmeny. Tam som niektoré kurzy aj viedla. Bolo to inšpiratívne prostredie, ale nemala som tam veľmi kam rásť. Tak som si sledovala ponuky na internete a stále som pozerala, či nehľadajú ľudí do rozhlasu, ktorý ma fascinoval od malička. Nakoniec vypísali konkurz na moderátorov. Zobrala som si pol dňa voľna, išla som naň a oni si ma vybrali.

Na akú pozíciu?

Správarky. Čítala som správy.

Zuzana Závodská. Foto N – Vladimír Šimíček

Bolo to ešte za čias prvej Ficovej vlády, keď v rozhlase šéfovala Miloslava Zemková. Aké to tam bolo?

Musím povedať, že som bola 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie