Denník N

Zabudnutá (?) postava Jozefa Lettricha

Jozef Lettrich. Foto - TASR
Jozef Lettrich. Foto – TASR

Medzi ponovembrovými ani dnešnými politickými elitami na Slovensku nemá autentického nasledovníka.

Autor je historik

V minuloročnej záplave osmičkových jubileí ostalo mimo našej pozornosti výročie smrti významnej postavy moderných slovenských dejín – Jozefa Lettricha. Zomrel 29. novembra 1969 v newyorskom exile v šesťdesiatom treťom roku svojho života. Doma sme sa vtedy tvárili, že ho nepoznáme, a ak áno, tak iba v negatívnych súvislostiach.

Pritom Jozef Lettrich bol rozhľadeným politikom, autentickým demokratom. Práve preto sa dostal do ostrých názorových a politických konfliktov s predstaviteľmi oboch totalitných režimov na Slovensku v 20. storočí i s ich pohrobkami. Žiaľ, jeho osoba a celoživotná verejná činnosť sú, okrem odborných kruhov, vo verejnosti veľmi málo známe. Je to nepríjemné poznanie zvlášť vtedy, ak si všímame, ktorí politici či iné osoby pútajú dnes na seba najväčšiu pozornosť a sympatie (pozri anketu „Najväčší Slovák“). Aj to svedčí o stave nášho historického vedomia, o (ne)znalosti našich moderných dejín, o pokrivených hodnotových kritériách veľkej časti spoločnosti.

Jozefa Lettricha však nemožno idealizovať, prikrášľovať jeho verejné aktivity. Bolo by to v rozpore s kritickým myslením, ktorým sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie