Denník N

Newyorčanka reprezentuje Slovensko v krasokorčuľovaní: Bratislavská MHD je lepšia

Nicole Rajičová. Foto N - Peter Kováč
Nicole Rajičová. Foto N – Peter Kováč

Krasokorčuliarka Nicole Rajičová sa počas vlaňajšej zimnej olympiády v Pjongčangu dostala na stránky denníka Wall Street Journal. Bola jedinou obyvateľkou New Yorku, ktorá sa v Južnej Kórei predstavila.

Reprezentovala však Slovensko, krajinu, z ktorej začiatkom roka 1989 emigrovali jej rodičia cez Rakúsko do USA.

Na olympiáde obsadila štrnáste miesto, zároveň získala bakalársky titul v odbore medzinárodný obchod a matematika na Fordhamskej univerzite. K jej najznámejším absolventom patria súčasný americký prezident Donald Trump či herec Denzel Washington.

„Rozmýšľala som nad koncom kariéry, no nepovedala som to verejne. Povedala som, že si beriem motivačnú pauzu, a to bola pravda,“ povedala 23-ročná Rajičová slovenským novinárom po návrate z majstrovstiev Európy v Minsku, na ktorých obsadila deviate miesto.

„Nemala som motiváciu pokračovať ďalej, ale nevedela som, čo bude o dva roky.“ Korčule nechcela ani vidieť. Mala pocit, že už dosiahla svoj vrchol a na viac nemá, tak prečo sa fyzicky trápiť?

V septembri začala pracovať v realitnej spoločnosti ako finančná analytička. „Vtedy mi to znova začalo chýbať, ale 12 až 16 hodín denne som sedela v kancelárii a nemala som čas ani rozmýšľať nad športom.“

Prišla však príležitosť pracovať v Bratislave s osemhodinovým pracovným časom. „Znova som začala korčuľovať a uvedomila som si, že keď nemám tlak na výkony a výsledky, baví ma to. Prečo sa toho vzdávať?“

Rajičová počas januárových ME v Minsku. Foto – TASR

Tri dni nejedla

Pohyb jej chýbal a telo sa jej zmenilo napriek tomu, že sa zdravo stravovala. Telo, ktoré je v jej športe také dôležité.

Zažívala niekedy tlaky od trénerov, aby bola štíhlejšia? „Áno, samozrejme,“ odpovedá. Dodáva však, že to nemožno vnímať ako krutosť či mučenie od trénerov. „Brala som to tak, že pre mňa chcú len to najlepšie.“

Pod tlakom trénerov sa začala kvalitnejšie stravovať a telo sa prispôsobilo. Keď sa už dostávala do špičkovej formy a myslela si, že to už nemôže byť lepšie, tréneri ďalej tlačili.

„Krútila som očami, že keď nebudem jesť, nebudem môcť skákať a budú sa sťažovať, že nemám energiu,“ spomína.

Spravila im napriek. Niekoľko dní sa poriadne nenajedla a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie