Denník N

Jeho filmy sú zábavné, perverzné aj absurdné. Kto je tento čudný Grék za oscarovou Favoritkou

Lebo robí čudné filmy a vôbec, je Grék – mohli by znieť argumenty, prečo nemá na Oscaroch hviezdiť Yorgos Lanthimos. Lenže grécky filmár práve teraz hviezdou je, nakrútil film Favoritka, ktorý získal spolu desať nominácií na ceny.

Aj keď tento režisér medzičasom trochu skrotol, nenakrúca až také veľké bizarnosti, stále nie je úplne pravdou, že by jeho nová snímka, táto britsko-írsko-grécka veľkolepá koprodukcia, bola celkom obyčajná historická dráma, alebo film, kde by nikto nestváral nič bizarné.

Stvárajú tu čudné veci, šľachtici a šľachtičné v 18. storočí na dvore britskej kráľovnej. Vedú divné reči, masturbujú v kočoch a veselo vracajú do ozdobnej keramiky.

Lenže predtým filmy tohto režiséra boli ešte omnoho čudnejšie.

Lov na single ľudí

Vo svete ho preslávil príbeh nenormálnej rodinky, ktorej otec izoluje svoje deti od sveta a kŕmi ich nezmyslami, takže sú aj v dospelosti presvedčené, že nemôžu chodiť von, lebo ich tam uloví a zabije mačka.

Film sa volal Kynodontas, v preklade Psí tesák, a mal povesť najčudnejšieho filmu roku 2009, v ktorom sa všetci správajú absurdne (napríklad sa mlátia videokazetou po hlave) a hovoria ešte absurdnejšie veci („Vaša mama porodí dve ďalšie deti a psa“).

Lanthimos pokračoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie