Denník N

Dvadsať Zemanových hriechov. Senátori ho chcú odvolávať cez ústavnú žalobu

Senátor Václav Láska a prezident Miloš Zeman. Foto - FB Právo s Láskou/Deník Martin Divíšek
Senátor Václav Láska a prezident Miloš Zeman. Foto – FB Právo s Láskou/Deník Martin Divíšek

Ťažko si predstaviť, že by pre prezidentskú žalobu hlasovali poslanci ANO Andreja Babiša, ktorého Zeman už toľkokrát podržal.

Znie to ako príbeh z ďalekej krajiny s nie veľmi vyspelou demokraciou, ale nachádzame sa naozaj v Česku. Odporcovia hlavy štátu tam už dlhšie hovoria o žalobe na prezidenta za vlastizradu. No až teraz sa prvýkrát skupina senátorov na čele s bývalým policajtom a právnikom Václavom Láskom rozhodla kontroverzné kroky Miloša Zemana skutočne konfrontovať s ústavou.

Šanca presadiť žalobu „pre hrubé porušenie ústavy“ je malá, Láskovi bude podľa všetkého chýbať podpora v oboch komorách parlamentu, ktorá je na prijatie takéhoto návrhu potrebná.

Môžeme však očakávať ďalšiu kapitolu živej debaty o tom, či prezident Zeman pri svojom neodškriepiteľnom korčuľovaní na hrane ústavy nezachádza príliš ďaleko.

Dvadsať prezidentových hriechov

Poslednou kvapkou pre Lásku a spol. boli zásahy Hradu a Zemanových ľudí do justície, ako ich opísali české médiá a niektoré justičné špičky. Chystá sa však spísať všetky prezidentove „hriechy“ za obe funkčné obdobia. Vraj ich má vytypovaných asi dvadsať.

„Nová bude právna argumentácia, že skutky, ktoré sú všeobecne známe, sú hrubým porušením ústavy. Navyše až doteraz sa viedla debaty o prípadnej žalobe za vlastizradu. My súhlasíme, že v tomto ohľade podmienky splnené nie sú. Preto prichádzame so žalobou pre hrubé porušenie ústavy,“ povedal Láska českému Deníku N.

V Česku má prezident absolútnu trestnoprávnu imunitu – až na ústavnú žalobu, ktorá môže mať pre hlavu štátu fatálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie