Denník N

Za slušné Slovensko zvoláva protest na výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Iniciatíva Za slušné Slovensko zvoláva demonštrácie na výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ich požiadavky podľa organizátorov stále nie sú splnené.

Vo štvrtok 21. februára uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Iniciatíva Za slušné Slovensko na štvrtok ohlásila protesty na námestiach. Protest sa má konať o 17. hodine. V Bratislave bude na Námestí SNP. Okrem hlavného mesta budú protesty aj v Košiciach, tam bude protest o 18. hodine pri Dolnej bráne, a v Banskej Bystrici, kde bude o 17. hodine na Námestí SNP.

„Už rok sa stretávame na námestiach, voláme po slušnosti a spravodlivosti. Vytvárame spoločenstvo, ktoré žiada novú kultúru spravovania vecí verejných, chce slušnosť, nie aroganciu a nenávisť, volá po pravde a spravodlivosti namiesto klamstva a bezbrehého populizmu,“ píšu na Facebooku, kde ohlásili protest.

Minuloročné protesty boli najmasovejšie od Novembra 89, po tlaku ľudí na námestiach vo viacerých mestách na Slovensku aj v zahraničí odstúpil Robert Fico z postu premiéra a Robert Kaliňák z postu ministra vnútra.

Korupcia sa zametá pod koberec

„Spoločne sme strhli oponu a dostali možnosť naplno vidieť, ako sa v našej krajine zametala korupcia pod koberec, ako policajní funkcionári zneužívali políciu, ako sa ubližuje nevinným a slabším,“ píšu organizátori protestov.

Tvrdia, že ich požiadavky stále neboli vypočuté, žiadajú, aby bola vyšetrená vražda Kuciaka a Kušnírovej. Zvolanie protestu oznámili v deň, keď Denník N priniesol informáciu, že ministerka vnútra Denisa Saková zasiahla do prípadu, keď špeciálnemu vyšetrovaciemu tímu odobrala časť vyšetrovania. Tá sa týkala prípravy vraždy Daniela Lipšica a Maroša Žilinku.

„Vidíme, že niektorí politici nemajú naďalej problém používať nenávisť a konšpirácie ako pracovnú metódu. Hneváme sa na tých, ktorí nemajú odvahu vyvodiť voči sebe osobnú zodpovednosť. Tituly, hodnosti a funkcie sú pre nich viac ako pokora a úcta k pravde a vzdelaniu. Hanbíme sa za hrubosť a cynizmus ľudí vo verejných funkciách,“ píšu organizátori na Facebooku.

Chcú poznať objednávateľov

„Ak sa chceme posunúť ďalej, musíme poznať mená tých, ktorí si túto obludnú vraždu objednali. Voláme po dôveryhodnej vláde, takej vláde a takej politike, ktorá je skutočnou službou všetkým ľuďom, politike, ktorá prináša víziu a riešenia,“ uvádzajú organizátori.

Za rok sa podľa nich o krajine ľudia dozvedeli viac ako kedykoľvek doteraz. „Je v nej nádej aj sila, ktorá dokázala poslať nedotknuteľných preč z ich pozícií. Svetlo, ktoré dokáže prežiariť tmu,“ píšu.

„Nesmieme však prestať. Vražda Slovensko zmenila a my sa nevzdáme, budeme pokračovať. Každý jeden z nás, každý, kto prichádzal na námestia, každý, kto sledoval dianie a aktívne sa zaujímal, je súčasťou veľkého spoločenstva, na ktoré sme čakali, ktoré tvoríme a je nás stále viac,“ napísali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie