Denník N

Riaditeľka bystrickej nemocnice: Azbest v stenách nikomu nespôsobil problémy

Foto - TASR
Foto – TASR

Miriam Lapuníková sa stala riaditeľkou nemocnice po tom, čo jej predchodca Vladimír Baláž musel odstúpiť pre obstarávanie stravy pre nemocnicu. Tender pripravovala Lapuníková, nemocnica preň dnes platí 100-tisíc eur ročne za jedlo, ktoré nepotrebuje.

Vláda schválila projekt masívnej rekonštrukcie Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Pôjde na ňu sto miliónov eur a začať by sa mala ešte pre parlamentnými voľbami. Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková hovorí, ako budú po rekonštrukcii vyzerať nemocničné izby, ale aj to, prečo má nemocnica tri milióny stratu a prečo preferujú rekonštrukciu pred postavením novej nemocnice.

V Bratislave vlády sľubujú novú nemocnicu dlhodobo, ale Rázsochy sa zasekli a štát nevie ani len vysúťažiť firmu, ktorá by zbúrala starý skelet. Vnímali ste to ako riziko, keď ste zvažovali, či presadzovať stavbu alebo rekonštrukciu vašej nemocnice?

Bratislavská nemocnica je komplexný projekt a treba, aby sa na ňom dohodlo veľa lokálnych osobností. Ešte náročnejšie je, aby sa to dostalo z teoretickej do praktickej roviny, pretože keď na projekte pracuje veľa ľudí, vždy si to vyžaduje čas, aby sa našiel kompromis. V mnohých prípadoch sme tiež limitovaní volebným obdobím, keď môže dôjsť k zmene koncepcie, a teda aj k odkloneniu od pôvodného zámeru. Aj preto je podľa mňa rekonštrukcia dobrá vec.

Lebo začnete už v tomto volebnom období a predpokladáte, že uprostred rekonštrukcie by to aj prípadná nová vláda nezastavila?

Nie som politik, ale sme v poslednej fáze ekonomického rastu, máme podľa analytikov najviac zdrojov v zdravotníctve a v tejto fáze sme dokázali priniesť návrh nejakého riešenia pre Banskú Bystricu.

Veríte tomu, že rekonštrukciu dokončíte?

Keby som tomu neverila, nešla by som do toho. Rekonštrukcia je racionálne riešenie, ktoré je zároveň realizovateľné.

Do akej miery vám pomohlo, že rodený Banskobystričan Peter Pellegrini stihne poklepať základný kameň rekonštrukcie ešte pred voľbami?

Veľmi si vážim ústretovosť pána premiéra, ktorý sa stotožnil s projektom rekonštrukcie. Bez jeho záštity by sme sa nedostali tam, kde sme teraz. Ale odpracovať si to museli ľudia z nemocnice. Našou výzvou bolo pripraviť projekt, lebo sme vnímali, že Rooseveltova nemocnica to potrebuje, podobne ako iné nemocnice. A nemyslím si, že proces rekonštrukcie bude ľahká vec.

Poznáte sa s premiérom?

Nie. Stretli sme sa na rokovaniach a pracovných stretnutiach. Inak nie.

Premiér Peter Pellegrini v nemocnici v Banskej Bystrici, kde na Štedrý deň oznámil, že vláda dá peniaze na veľkú rekonštrukciu. Foto – TASR

Prečo je rekonštrukcia lepšia ako nová nemocnica?

V nemocnici v Banskej Bystrici sa už preinvestovali peniaze, ktoré sú životaschopné a ešte stále majú pridanú hodnotu. Ak by sme tieto peniaze mali vyhodiť von oknom, bolo by to neefektívne. Rekonštruuje sa aj detská fakultná nemocnica, ktorá je v našom areáli a dopĺňame sa. Ak by bol medzi nami čo i len kilometer, mohlo by to ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti detskému pacientovi a výrazne by to zasiahlo rozpočet detskej fakultnej nemocnice. Podobne je to aj pri srdcovocievnom ústave. Druhý fakt je, že v rámci Banskej Bystrice nevieme o existencii voľných pozemkov takej veľkosti, ako by sme potrebovali, teda 10 hektárov. Doposiaľ sme čelili vlne kritiky za nečinnosť v komplexných investíciách do infraštruktúry v našej nemocnici. Teraz preto podľa mňa nie je na mieste kritika voči našej snahe rekonštruovať nemocnicu.

A v okolí pozemky nie sú?

V okolí sú, ale nie je tam vybudovaná infraštruktúra. Bránami Rooseveltovej nemocnice prejdú denne desaťtisíce ľudí. A musia tam prísť aj odísť odtiaľ. Ak by sme museli dostavať prístupy pre novú nemocnicu, bolo by to ešte drahšie.

Ľudia z občianskeho združenia Nová nemocnica hovoria, že pozemky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou sú pripravené na stavbu. Nemajú pravdu? Združenie pripravovalo projekt novej nemocnice, ktorú pôvodne chcela stavať Penta.

Neviem, v akej fáze projektu bola reálne nemocnica v Sielnici.

Nepýtali ste sa ich?

Prvý problém vzniká,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie