Denník N

Vlhová s tromi medailami? Je to reálne, hovorí pred svetovým šampionátom lyžiarsky odborník

Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou. Foto - AP
Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou. Foto – AP

Lyžiarsky odborník, niekoľkoročný hlavný tréner slovenskej reprezentácie Karol Král, hodnotí šance Petry Vlhovej na majstrovstvách sveta. Šampionát vo švédskom Aare odštartoval v utorok, najlepšia slovenská lyžiarka začína svoj program v piatok. Postupne sa predstaví v kombinácii (zjazd + slalom), v obrovskom slalome (14. 2.) a v slalome (16. 2.). Karol Král hovorí aj o tom:

  • prečo je v lyžovaní na vrcholných podujatiach tak veľa prekvapení,
  • kedy má Vlhová reálnu šancu na tri medaily,
  • čím je svah v Aare špecifický,
  • koľko súperiek môže v slalome reálne ohroziť Shiffrinovú a Vlhovú,
  • ako Shiffrinová posúva vpred celé ženské lyžovanie.

Výsledkové prekvapenia sú na vrcholných podujatiach bežné aj v iných športoch, no zdá sa, že v lyžovaní je ich ešte o niečo viac. Je lyžovanie psychicky náročnejšie ako iné športy?

Myslím si, že áno. Minimálne v porovnaní so športami, kde sa vykonáva cyklický pohyb ako napríklad plávanie, beh či cyklistika, kde nie sú zaváhania súťažiacich také časté. Navyše, uvedené športy zvyčajne trvajú dlhší čas a ak športovec urobí chybu – napríklad na štarte, má čas na nápravu. Naopak, v zjazdovom lyžovaní stačí drobné zaváhanie a môže to znamenať koniec pretekov.

Predštartový stav je preto u zjazdového lyžiara psychicky omnoho vypätejší a určite je to jeden z faktorov, prečo vidíme toľko prekvapení na veľkých pretekoch, akými sú olympijské hry či majstrovstvá sveta.

Vlani na olympiáde patrila Vlhová v slalome medzi favoritky, ale napokon skončila trinásta. Zohrala aj tu úlohu psychika?

Príčiny by som skôr hľadal inde. Môže to znieť ako fráza, keď poviem, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie