Denník N

Vallo začína s jedným z hlavných sľubov, zriaďuje Metropolitný inštitút Bratislava

Matúš Vallo. foto N – Tomáš Benedikovič
Matúš Vallo. foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované: Ešte do konca tohto roka má nový inštitút vytvoriť podmienky architektonickej súťaže pre Kamenné námestie či kúpele Grössling.

Bratislava bude mať podľa vzoru Prahy vlastný strategický a plánovací inštitút. Na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili zriadenie Metropolitného inštitútu Bratislava (MIB). Je to prvý z veľkých sľubov vo Vallovom Pláne Bratislava.

„Ak vyhrám primátorské voľby, tento inštitút prevezme na seba dôležité otázky strategického rozvoja a plánovania mesta, vrátane útvaru hlavného architekta,“ hovoril pred voľbami Vallo. Dnešný úrad hlavného architekta vníma Vallo ako „vplyvne slabý“, nový inštitút by mal okrem iného pripraviť aj nový Územný plán mesta, ktorý nemá Bratislava už roky.

Kamenné námestie aj Grössling

Urbanista a bývalý riaditeľ plánovania a výstavby centrálnych štvrtí v Hamburgu Peter Gero vysvetľuje, že nový inštitút by mal okrem nového územného plánu pracovať aj na vízii mesta – teda ako má Bratislava vyzerať a akým smerom sa bude nasledujúce roky vyvíjať. „To je, ako keď prídete do obchodu s topánkami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Matúš Vallo

Slovensko

Teraz najčítanejšie