Denník N

Blízko Zeme mohla letieť mimozemská sonda, vraví astronóm z Harvardu. Jeho kolegovia prevracajú oči

Americký astronóm z Harvardu šokoval kolegov tým, že pripustil možnosť, že záhadný objekt z roku 2017 bol výtvor mimozemskej civilizácie.

Umelecká ilustrácia ’Oumuamuy. Avi Loeb však pripúšťa aj alternatívu, že išlo o umelý objekt inej civilizácie. Zdroj – European Southern Observatory/M. Kornmesser

Avi Loeb hovorí, že nemá rád sci-fi, pretože často popiera fyzikálne zákony. Jeho štúdia z Astrophysical Journal Letters z minulého novembra však musela potešiť mnohých fanúšikov tohto žánru.

Astronóm v nej pripúšťa možnosť, že medzihviezdny objekt známy ako ’Oumuamua, ktorý v roku 2017 preletel cez slnečnú sústavu, mohol byť dielom mimozemskej civilizácie. Mohla to byť sonda, prípadne len jej trosky.

Ako povedal pre Spiegel, ak by sa to potvrdilo, bol by to najväčší objav v dejinách ľudstva. Napriek kritike jeho kolegov, že ide o nevedecké tvrdenie a že v skutočnosti je ’Oumuamua trochu zvláštne sa správajúci, ale prirodzený medzihviezdny objekt, si stojí za svojím. Mali by sme pripustiť aj túto alternatívu, vraví.

Avi Loeb (57) nie je hocijaký astronóm, čo zvyšuje vážnosť toho, čo hovorí.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Vereš je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Prvé pristátie na Mesiaci

Veda

Teraz najčítanejšie