Denník N

Smer verí viac Blahovi než Lajčákovi, Slovensko neuznalo Guaidóa za prezidenta Venezuely

Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko ide proti jadru Európskej únie, ktoré oficiálne uznalo predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely.

Minister zahraničia Lajčák svoj návrh uznať predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa za prezidenta nakoniec nepredložil na rokovanie vlády. Narazil na odpor zo strany Smer, ktorá ho do funkcie ministra nominovala. Slovensko sa tak priklonilo k postoju talianskej populistickej vlády, ktorá tento týždeň zablokovala spoločnú pozíciu EÚ k Venezuele.

Keď na európskom výbore obhajoval poslanec Smeru Ľuboš Blaha venezuelského prezidenta Nicolása Madura, predseda Smeru Robert Fico zverejnil na Facebooku video, kde prirovnával situáciu vo Venezuele k Iraku. Ich názory sú v úplnom rozpore so stanoviskom slovenskej diplomacie, ktorá považuje za legitímneho partnera vo Venezuele len parlament a jeho lídra.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák tak po nedávnej hystérii pre pakt OSN o migrácii utrpel znovu výraznú porážku. Otázna je aj zahraničnopolitická orientácia krajiny, kde majú stále silnejšie slovo predseda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Miroslav Lajčák

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie