Denník N

Slovensko je pre Čínu ľahký terč

Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto - TASR/AP
Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto – TASR/AP

Slovenská vláda sa tvári, že čínsku hrozbu nevidí. Horšie je to v strednej Európe iba v Maďarsku.

Nemáme žiadne oficiálne informácie od slovenských tajných služieb, ktoré by poskytli konkrétne dôvody, prečo by sme mali Huawei považovať za hrozbu,“ vyhlásil minulý týždeň Peter Pellegrini. Politici by podľa neho nemali robiť unáhlené rozhodnutia a mali by si dávať pozor na to, aby sa nezamotali do obchodnej vojny. „Ak sa chceme baviť o kybernetickej bezpečnosti, mali by sme sa zamerať na všetky spoločnosti, nie len jednu,“ reagoval slovenský premiér na škandály okolo čínskej firmy obvinenej okrem iného z toho, že slúži čínskej špionáži.

Je celkom možné, že Pellegrini hovorí pravdu aspoň v tom, že mu slovenské tajné služby neposkytli žiadne podklady označujúce Huawei za bezpečnostnú hrozbu. Otázka však je, či to znamená, že Huawei hrozbou nie je, alebo to vypovedá skôr o práci a úrovni SIS, ktorú dnes navyše vedie nominant Andreja Danka.

Slovenská tajná služba na seba už roky priťahuje pozornosť aj tým, že nevidí hrozby tam, kde ich pravidelne vidia tajné služby ostatných západných demokracií. Kým česká BIS otvorene upozorňuje na nepriateľské aktivity Ruska a Číny na území Českej republiky, SIS podobnú hrozbu u nás pomenovať nedokázala a konkrétnej kritike týchto krajín sa úzkostlivo vyhýba.

Je pritom veľmi nepravdepodobné, že by akurát Slovensko bolo výnimkou. A na to, aby ste si všimli príklady ruskej hybridnej vojny vedenej voči Slovensku, naozaj nemusíte byť vyškolený rozviedčik.

Klapky na očiach

Pellegrini a SIS u nás nie sú s klapkami na očiach jediní. Na rozdiel od českej verejnoprávnej televízie, ktorá o možných problémoch s Huawei informuje z rôznych pohľadov, rezníkovská slovenská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Huawei

Miloš Zeman

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie