Denník N

Rodina nosí mojej dcére priveľa darčekov. Môže to z nej spraviť rozmaznanca?

Ilustračné foto – Unsplash/Shitota Yuri
Ilustračné foto – Unsplash/Shitota Yuri

Rodičovská poradkyňa v odpovedi mladej mame vymenúva dve možnosti, ako reagovať na enormnú pozornosť, ktorú venuje celá rodina svojmu novému členovi.

Píše Meghan Leahyová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Meghan Leahyová je certifikovaná rodičovská poradkyňa a v denníku Washington Post vedie poradňu o rodičovstve.

Otázka:

Moja šesťmesačná dcéra je v celej rodine jediným vnúčaťom, všetci ju zahŕňajú láskou, pozornosťou, a hoci som sa tomu snažila vyhnúť, aj hračkami. Pomaly sa to zlepšuje, no stále sú nejakí príbuzní, ktorí jej prinášajú hračky pri každej návšteve.

Nedávno sme sa stretli s rodinnými známymi, ktorých sme dlhšie nevideli. Ich dcéry majú teraz osem a päť rokov, a ak to mám povedať jemne, boli ako živé striebro. Neustále sa hašterili, dožadovali sa pozornosti, vypytovali tablety a „stráááášne sa nudili“. Pomyslela som si, že možno majú len zlý deň, no ich otec utrúsil poznámku, že kedysi sa správali lepšie.

Dá sa tomuto nejako vyhnúť? Bojím sa, že moji príbuzní budú dcéru povzbudzovať v tom, aby bola stredobodom pozornosti, a splnia jej všetko, čo jej uvidia na očiach.

Odpoveď:

Vaša dcéra má ešte len šesť mesiacov a vy sa už teraz trápite pre niečo, čo vôbec nemusí nastať.

Na začiatok sa však vašej rodiny musím zastať. Áno, za konzumný štýl života by sme sa mali niekedy hanbiť. Naše deti dostávajú veľmi veľa bezcenných hračiek a ani si ich nevážia.

No na prvé vnúča sa teší celá rodina a víta ho s fanfárami. Starí rodičia, tetky a ujkovia sledovali deväť mesiacov, ako rastie vaše brucho, a nemohli sa dočkať príchodu vašej dcéry. Nech už sa deje čokoľvek, po narodení dieťaťa sa svet na chvíľu zastaví.

Nechcem hodnotiť, či je to dobré alebo nie, no vaša rodina prejavuje svoju lásku darčekmi – chcenými i nechcenými. Vôbec pritom nezáleží, či ste im kázali, aby ďalšie dary nenosili. Ak má vaše dieťa 40 svetrov, je úplne jedno, či ich bude mať 41.

Máte na výber z dvoch možností.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie