Denník N

Keby mohli, zabili by Rusi Noctona. Príbeh o najslávnejšom dvojitom agentovi studenej vojny

Obálka knihy Špión a zradca a bývalý šéf KBG v Londýne Oleg Gordijevskij na snímke z roku 1999. Foto - TASR/AP
Obálka knihy Špión a zradca a bývalý šéf KBG v Londýne Oleg Gordijevskij na snímke z roku 1999. Foto – TASR/AP

„Je to najlepšia skutočná špionážna story, akú som kedy čítal,“ povedal o knihe Spy and Traitor (Špión a zradca) jeden z najslávnejších špionážnych autorov na svete John Le Carré. Knihu napísal Ben Macintyre. So svojím hrdinom, sovietskym agentom Olegom Gordijevským, ktorý začal pracovať pre Západ pod krycím menom agent Nocton, strávil stovky hodín. Hovoril aj s jeho kolegami z MI6 a výsledkom je unikátny špionážny príbeh, možno jeden z najzaujímavejších z obdobia studenej vojny vôbec.

Je rok 1985. Dvojitý agent s krycím menom Nocton, ktoré však v britskej tajnej službe MI6 poznala len hŕstka najinformovanejších ľudí, sa ocitol v obrovskom probléme. To, čoho sa obával celé roky, sa stalo skutočnosťou.

KGB zrejme prišla na to, že prebehol na druhú stranu a vynášal najväčšie tajomstvá ruskej tajnej služby, v ktorej bol roky agentom. Napriek riziku sa však Nocton rozhodol, že do Moskvy, kam ho náhle a prekvapivo zavolalo vedenie KGB, poletí. Hovoril si, že ešte stále to môže byť len normálny pohovor. A hlavne: teraz, keď sa stal šéfom rezidentúry v Londýne, by bola škoda premrhať príležitosť. Môže sa dostať k ešte lepším informáciám.

Som mŕtvy muž

Nocton to teda riskol. Po prílete do Moskvy a návrate do svojho bytu však už vedel, že sa dostal do pasce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie